Pokukaj v mojo kuhinjo, tvoja dogodivščina

Kuhinja, kuhanje in pečenje so moj izhod v moj “rahat”, kot pravijo Bosanci. Moje zavetje, moj mir in moja ljubezen.

Pokukaj v mojo kuhinjo

Ponujam ti roko, da skupaj preizkusiva tiste recepte, ki jih imaš na nočni omarici že dolgoooo časa, odlašaš s pripravo, in da se jih pogumno lotiva. Verjemi mi, uspelo nama bo.

Kulinarična doživetja so zate,

  • če rada kuhaš in spoznavaš nove svetovne kulinarične izzive,
  • če je kuhinja tvoj kotiček, kjer najdeš svoj mir in lahko izraziš del sebe,
  • rada povabiš svoje prijatelje na kosilo in jih razvajaš z novimi okusi in eksotičnimi jedmi,
  • si že slišala ali prebrala kak recept, pa te je strah, kako se ga lotiti, da bo jed uspela, ali ne veš, kako oplemenititi razpoložljivimi sestavinami in zelišči,
  • imaš rada doma pripravljeno hrano,
  • so tvoje nujne sestavine moka, jajca, maslo, olivno olje in sladkor vedno pri roki,
  • enostavni rada kuhaš.

Sem kuharska mojstrica za jedi iz vseh koncev sveta. Ljubiteljsko seveda.

To je moj kotiček, moj prostor za ustvarjanje in poustvarjanje jedi, okusov in virtualno popotovanje na vse konce sveta.

2008 sem preko interneta spoznala svojega bodočega soproga. Povedal mi je, da je tujec. O moj Bog, sem si mislila, samo da ni črnc. Pa ni bil! Prihaja iz Vojvodine in je Madžar. Jonapot!

Takrat se je kumov sin (to imajo Srbi izraz za poročno pričo) ženil in Laslo je bil povabljen na poroko. Jaz pa sem se kar sama povabila in rekla: “Saj grem lahko zraven, al ne?” In sva šla…

Še dobro, saj sem spoznala svojo bodočo taščo Matildo. Tast pove, da ko me je zagledala je rekla: To će ti biti snajka! Ta je prava!” (prevod: To bo tvoja snaha. Ta je ta prava!) In tako se je zgodilo. Kmalu za tem je umrla, zapustila pa nam je knjigo receptov vsega živega. Tradicionalnih jedi, pogač, testenin, tort, peciv in peciv, ki si jih je izmišljala sama.

Vsi recepti so v Madžarščini in pred desetimi leti sva se s soprogom lotila prevajanja, ampak sva obupala, ker je pri mnogo receptih le količina sestavin in postopki na polovico za nekoga, ki to prvič kuha. Jaz pa sem po naravi kolerik in ko me je to ujezilo, se je zadeva končala:).

Pa ima vsaka palica dva konca in me je srečala pamet in tudi potrpežljivost. Leta so minila, rodili so se otroci in moja madžarščina se je izboljšala, prav tako tudi tehnike kuhanja. Za mano je preko 100 kuharskih delavnic in mnogokrat smo pripravljali jedi po taščinih receptih.

Zdaj uspem precej prevesti kar sama, soproga pa prosim za prevod pri zahtevnejših jedeh ali pa se obrnem na mojo svakinjo Anito ali kako drugo gospodinjo iz vasi, ki mi z veseljem razloži postopke in sestavine.

Za konec… kuharskih izzivov nikoli ne zmanjka. Pokukaj v mojo kuhinjo. Kuharica z ljubeznijo.

Ula

Medtem je nastala knjiga najljubših receptov Vojvodinskih Madžarov iz Mihajlova in mnoge jedi ali sladice so tudi na našem rednem tedenskem jedilniku. Naslov je Matildina kuhinja.

Vendar pa rada raziskujem tudi druge eksotične kuhinje sveta. Tako je nastala fb skupina Pokukajvmojokuhinjo. Mnogo receptov iz vsega sveta objavim še na blogu, ki ga delim s teboj.

Sledim naravnem ritmu. Kaj to pomeni? Kaj preberem, kaj slišim in že brskam po spletu, kako ta jed gre. Ali pa pogovor s kom nanese na kuhanje in dobim namig za nov izziv, novo jed. Tudi sicer živim z naravo, ki je moja učiteljica in zdravilka.

Sem neustrašna in poskušam dokler ne uspe. Najzahtevnejša publika so moji otroci, soprog je diplomat, ampak vedno dobim namige, kako jed izboljšati. 😊 Drugi me opisujejo kot toplo, ženstveno in prijetno sogovornico.

In za konec še ena kavica. Povabim te, da pokukaš v mojo zbirko svetovnih in drugih receptov.

Se srečava prav tam.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑