Za zimo sem si shranila bučo, ki mi jo je tast prinesel za darilo od naših prijateljev iz Mihajlova. Naribala sem en del, drugi pa narezala na kockice in zamrznila. Zdaj pa po navdihu kuham in pečem buče na različne načine.
Pred dnevi sem obiskala prijateljico, ki ima v centru mesta čudovit kotiček, trgovinico in ustvarjalnico. Ustvarja lesene izdelke, in res so čudoviti. Ne le lepi, predvsem unikatni in uporabni. Najrajši imamo lesen komplet lesenih desk za rezanje, ki se imenuje Dota ali Pisanice. Poklanjamo jo našim prijateljem doma in v tujini za poročna darila. Ta mlada umetnica se imenuje Lesnavesna.
Tisti dan, ko sem se oglasila pri njej, mi je bil za umret. Kar zjokala bi se nad seboj, kako sem bedna. Pa sem si rekla, naj je še vse tako slabo, družba zdravi. In res, vstopila sem v njeno trgovinico in malo sva poklepetali. Takoj mi je bilo lepše. In zdaj ena sladka pita iz Vojvodinskih buč zanjo, da se zasladi tudi ona.
Sestavine
- 1 kg naribane buče
- 8 listov vlečenega testa
- 200 g skute
- 3 žlice kisle smetane
- 1 pest rozin
- 20 g sladkorja
- 1 jajce
- 50 g drobtin
Preliv
- 1 do vode
- 2 žlici sladkorja
- Najprej pripraviš nadev. Skupaj zmešaj naribano bučo, skuto, kislo smetano, sladkor, rozine.
- Vzemi 2 plasti listnatega testa. Prvo položi v pekač in jo pokapaj z mlekom. Drugo položi na prvo in namaži z nadevom.
- Ponovi še dva krat.
- Zadnjo plast premaži z jajcem in nareži na kose, ki jih boš serviral.
- Pečico ogrej na 200 stopinj in peci na enaki temperaturi 25 minut.
- Ko vzameš ven pečeno pito, jo še vročo polij s pripravljeno raztopino vode in sladkorja.
Dodaj odgovor