Dišeča pomarančna kremica

Ljube kreme! Le katero dekle ali žena lahko brez njih? Za nego kože izbiramo med vlažilnimi ali manj mastnimi. Kakor zahteva vaša koža. Najpomembnejši pa je vonj! Ta proda vsako kremo ali jo potrebujemo ali ne.

Pred 10 leti sva se srečali s Hermino. Zaradi velikega posla. Res sva začeli graditi in danes je namesto “Big bussines” zraslo društvo Združenje iz bube v metulja, kjer vas navdušimo nad pripravo domačih krem, balzamov za ustnice, losijonov, ekološkimi detergenti in pralnimi praški….

Delavnice že 10 let vodi Hermina, ki ima za sabo tisoče ur kilometrov piprave različne ekološke kozmetike in vam približa to umetnost za vsako kuhinjo in za različne zahteve. Res je fantastična!

Lani sva bili povabljeni vKranj, da vodiva delavnico priprave krem. Pa me nenadoma zbolela. Ojoj, le kdo bo zdaj pripravil kreme? Ja, z malo strahu sem vzela v roke delavnico jaz. Čeprav sem bila vedno le bežna opazovalka, mi je vseeno nekaj ostalo. Razen tega, da sem si sposodila vezivo za kreme čebelji vosek, sem imela ostale sestavine s seboj. Hermina mi je po telefonu obnovila postopek in jaz sem si v svoji glavi poskušala zapomniti podrobnosti.

Ljudje so prišli in jaz sem se pripravila, vse je šlo po načrtu, dokler se ni zataknilo pri vosku. Dala sem ga po navodilu, vendar krema se ni strdila. Ljudje vohajo in vsi pravijo, kako diši po smoli. Smoli? Kako po smoli, saj imamo čebelji vosek. Za smolo sploh ne vem, kako se jo dozira v kreme…dokler po pol uri miksanja ne odločim, da je krema gotova. Nalijem jo v kozarčke in razdelim udeležencem. Potem pa presenečenje…

Človek, ki mi je po mojem priskrbel čebelji vosek reče, tole smolo sem pa nabral sam na Pokljuki. Jaz pa rečem..”Smola???, ali ni to vosek? Ne smola je bila…

Meni se je kar zavrtelo. Jaz prodajam ljudem čebelji vosek, v resnici pa je notri smola! Obstala sem, on pa pravi:”A ti vidiš, kako se da ljudi hipnotizirati in jih prepričati v nekaj, kar sploh ne obstaja!”

Danes sem pripravila kremico po navdihu in recept gre takole:

Sestavine:

  • 2 žlici kokosove masti
  • 1 dl olivnega olja
  • 0,5 dl sončničnega olja
  • 3 žlice čebeljega voska
  • 1 žlica sojinega voska
  • hidrolat pomaranče (3 žlice)
  • 1 dl destilirane vode

Priprava:

  1. Stopimo maščobo in oba voska na vodni kopeli.
  2. Pripravimo hladno kopel in vanj damo posodo s stopljenimi sestavinami.
  3. Vzamemo mikser in začnemo mešati. Počasi dodajamo destilirano vodo in miksamo. Miksamo najprej na nižji hitrosti, potem ko se krema začne gostiti pa na vse večji hitrosti. Dodajamo tudi hidrolat po kapljicah. Dodamo ga toliko, da ima kremica značilen vonj po pomaranči.
  4. Količina kreme se podvoji, zmes postane svetlejša in svilnata. Približno pol ure mešanja zadosti naši kremi.
  5. Pripravimo lončke in kremo prelijemo vanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑