Čebulna juha

Lani sem dobila dvakrat nepričakovano povabilo, da pripravim jed za objavo v medijih. Enkrat sem pripravljala Martinovo pojedino (pečeno gos in muffine z rdečim zeljem) za Dobro jutro, drugič pa pripravila jed za kuharico tedna v slovenskih novicah.

Moja prijateljica Katja me je predstavila novinarki Špeli, da vodim kuharske delavnice in da rada kuham. Ker sem bila mesec pred porodom smo mislile, da se bomo srečale kasneje, vendar sem ocenila, da je najboljše, da se vidimo kar takoj. Za dekoracijo hrane sem prosila prijateljico Živo Slavec, ki izdeluje čudovito keramiko in raziskuje razvoj te obrti v Besnici.

Izsek iz časopisa

Pripravila sem čebulno juho z drožnim kruhom. Prav takrat pa sem na veliko gojila droži in pekla kruh za celo sosesko. In kruha je bilo v izobilju.

Gostji sta prišli. Predstavila sem sestavine in kuhanje se je začelo. Rezanje, praženje, mešanje,… in zadišalo je po pravi francoski čebulni juhi. Špela me je med kuhanjem opazovala in vprašala od kod ljubezen do kuhanja. Povedala sem, da od kar sva skupaj z Laslom par, da je v meni vzklilo veselje do kuhanja. Saj moj soprog obožuje kuhano hrano in rad poje, kar pripravim. Zdaj skrbi za svojo težo, tako da moram paziti na količine, sicer pa se pri nas doma še vedno veliko kuha. Kuhamo vse, še posebej obožujemo recepte mojih in njegovih prednikov. Torej imamo mednarodno kuhinjo, slovensko-srbsko-madžarsko.

Sestavine:

  • 4 večje rumene čebule
  • 30 g masla
  • 700 ml vode
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 200 g naribanega sira
  • 500 g dan ali več starega kruha

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke rezine.
  2. V posodi stopimo maslo in dodamo žlico sladkorja, da sladkor karamelizira (posten rjav).
  3. Potem dodamo vso čebulo. na srednji temperaturi (4/9) pražimo približno 10 minut, da lepo postekleni. Ves čas mešamo, da se ne zažge.
  4. Potem prilijemo vodo in kuhamo še 20 minut na srednji temperaturi, da juha počasi vre. Posoda naj bo na pol pokrita. Juho odstavimo in dodamo kis, sojino omako ter sol in poper po okusu. Premešamo.
  5. Med tem kruh narežemo na majhne kocke in ga popražimo v ponvi ali ga pečemo v pekaču v pečici 10 minut, da lepo porjavi. Za eno osebo je dovolj 100 g kruha.
  6. Sestavimo krožnik po tem vrstnem redu: kruhove kocke, nariban sir in čez juha z vsebino, 3 zajemalke. Dobro se boste najedli!
  7. Počakamo nekaj minut, da se sir stopi, kruh napoji in vsi okusi povežejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑