Beli žganci

Ta jed je vedno izziv. Stara močnata jed naših babic. Moja stara mama ima predlog, da koruzno ali ajdovo moko mešam z ostro moko. Jaz tako še nisem poskusila, saj se je ta jed po naključju znašla na jedilniku.

Po navadi kuham jedi, za katere vem, da jih bodo otroci jedli. Najbolj zahteven je starejši sin, ki bi jedel le meso in krompir. Vendar me zadnje čase vedno znova preseneča z izbiro jedi, ki si jih želi. Tako si je zdaj zažel kislega zelja z meskom in žganci. Wau! 😮Kar zazijala sem ob želji…

Bila je sobota, ko smo bili kot po navadi v mestu. Zavila sem na tržnico, da kupim zelja in domače hamburške slanine pri poznanem mesarju ter pri drugi stojnici še ocvirke. Doma pa sem imela še nekaj koruzne moke, ravno toliko za žgance.

Zelje s hamburško slanino

Priprava zelja mi ni vzela toliko dela. Zelje sem stresla v posodo, zalila z vodo, toliko vode, da pokrije zelje in malo čez. Narezala sem še na kockice slanino, dodala lovorjev list, kumino in žlico mlete sladke rdeče paprike. Kuhala sem na zmernem ognju 40 minut.

Žganci

  • 470 g koruzne moke
  • 1.5 l vode
  • sol po okusu

Vodo sem zlila v posodo. Potem sem vanjo stresla moko. Kot se spomnim, bi moka morala plavati na vodi, meni pa je potonila. Oh, ne, sem pomislila, to bo spacano kot pire krompir. Pustila sem na 4/9, da se kuha in sicer 30 minut. Pokrila sem s pokrovko, ampak le delno, spodaj sem dala kuhalnico. Solim.

Ko je pretekel čas 30 minut, sem ugasnila kuhalnik, malo premešala in pretresla v servisno posodo. Pripravila sem ocvirke in jih posula čez žgance.

Izgledalo je lepo, okusno pa je tudi bilo.

Poskusi, saj ni treba, da hrana izgleda kot v popolni restavraciji. Le, da je okusno! 😋 Kadar vložimo svoj trud, se to okusi. 😍😎

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑