Goveja juha

Kako se skuha goveja juha?

Prijateljica pravi, da bi morala za popularnost mojega dela oglaševati zdravo prehrano, nekaj kul, nekaj novega. Jaz pa obožujem tradicijo, stare jedi, stare navade… in menim, da so nekoč jedli precej zdravo.

Kuhali so vsak dan sveže in sezonsko hrano. Kaj ni to boljše od pice, bureka in sendviča, ki ga kupiš v kiosku s hitro prehrano? Jaz menim, da je. Torej, obožujem tradicionalno nedeljsko govejo juho. No, goveja muzika me pa ne prepriča.

Z velikim navdušenjem prebiram in se pogovarjam s starimi ljudmi, kako so kuhali nekoč. Kako so nekoč gospodinje in vsi hrano zares spoštovali. Imeli so malo, ampak iz tega so znali pripraviti marsikaj. Drži, da te dobrote niso bile na mizi vsak dan, le ob nedeljah in za praznike, vendar so ob tej priliki hrano blagoslavljali z molitvijo in na ta način pokazali tudi spoštovanje do hrane.

Tudi mi vsak dan blagoslovimo hrano za kosilo in se zahvalimo Bogu za darove, ki nam jih vedno znova daje. Otroci imajo vsak svoj del molitve in to je en lepših delov našega skupnega dneva. Verjamem, da obstajajo še družine, ki na ta način pokažejo spoštovanje hrani, kuharici in obilju.

No, pa gremo nazaj na juho. Sestavine, ki jih potrebuješ so:

  • goveja kost, lahko tudi z malo mesa
  • 5 korenjčkov, da se ne kregamo, kdo bo ostal brez
  • čebulo, kamor zapičim 3 nageljeve žbice
  • koren petršilja in perje petršilja
  • rumeno kolerabo
  • sol
  • muskatni oreh
  • 10 litrov vode

Priprava:

  • Priprava ni zahtevna, saj vse sestavine dam v lonec z vodo.
  • Kuham od začetka do konca na 4/9.
  • Čas kuhanja je vsaj 2 uri.
  • Pri taki vročini voda ne vre veliko, zato je tudi ne izpari mnogo. Če mislim, da je vode premalo dolijem.
Razkuhana zelenjava in kost

Najrajši zakuham domače jušne testenine moje stare mame ali pa ribano kašo. Nekateri imajo toliko juhe za cel teden, pri nas ne zdrži. Ponavadi pojemo vse in to v nedeljo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑