Puhasti Parklji

Pričakovanje svetega Miklavža pričara nasmeh mladim in starim. Ta dobri mož iz Mire, je po eni legendi, možu, ki je imel tri hčere godne za možitev in je bil zelo reven, vsak večer vrgel eno zlato kroglo, da so dekleta imela doto in so se lahko poročile.

Danes pa sveti Miklavž obdaruje tiste otroke, ki so bili pridni čez leto. Oblečen je v belo obleko, na glavi nosi mirto, v roki drži zlato palico in knjigo. In prav v tej knjigi je morda zapisano tvoje ime. Če je, potem si bila čez leto zeloo pridna in verjetno te bo razveselil z lepim darilom.

Moje darilo za te, ki bereš moj blog je recept za zelo okusne, puhaste in mehke parklje brez jajc.

Testo dobro pregneti. Priporočam ti, da to zate naredi kuhinjski robot. Maso mešaj na 4/6 15 minut. Ne bo ti žal! Testo bo res mehko in puhasto.

Ko boš vzhajala, si vzemi čas. Testo naj res počiva eno uro na sobni temperaturi ali nekaj ur v hladilniku. Naj se ti ne mudi.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z 💗

Sestavine:

  • 750 g moke tip 400
  • 500 g mleka
  • 20 g svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 220 g sladkorja
  • 60 g masla
  • 0,5 dl olja
  • sol

Za premaz:

Jajce in olje

Za okras:

Rozine, rdeče blago

Priprava:

  1. Zamesi kvašeno testo. Vso moko streseš v posodo. Naredi jamico in nadrobi kvas. Zalij z mlekom in dodaj žlico sladkorja.
  2. Ko kvas vzhaja, dodaj še ostali sladkor, sol, maslo in olje. Zdaj zamesi puhasto testo. Miksaj 15 minut.
  3. Testo naj počiva kako uro.
  4. Testo zrolaj v rulado in nareži kolobarje.
  5. Vsak kolobar razvaljaj na 1 cm debelo v elipso in odreži z ostrim nožem noge, glavo, roke.
  6. Nariši oči z rozinami in nalepi jezik.
  7. Premaži parklje z jajcem in oljem. Pusti počivati 15 minut in daj v ogreto pečico.
  8. Peci 20 minut na 220 stopinj.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑