Moj soprog ima rad brezmesna kosila. Pozimi mi gredo takšna kosila težko odločiš rok, saj je potreba po kalorični hrani večja. Zato mi velikokrat predlaga naj skuham fižol.
Drži, da je fižol zdrava hrana, vsebuje veliko vlaknin in mineralov, ki jih potrebuje telo in tudi napolni te. Raziskovala sem recepte in na Madžarskem blogu našla navdih za to jed.
Sestavine:
- 1kg belega fižola (za namočit)
- 1/2 čebule
- 3 korenjčki
- 2 žlici mlete sladke rdeče paprike
- 1 velik krompir
- petršilj
- 1 dl kisle smetane ali sladke smetan
- 1 žlica moke
- timijan, koper, sol, muškatni orešček, poper
Priprava:
- Fižol namočiš čez noč. Zjutraj skuhaš. Kuhaj 1 uro.
- Čebulo narežeš na kocke in jo pražiš na olivnem olju.
- Ko se čebula omehča dodaš rdečo mleto papriko in kratko pokuhaš.
- Zalij z vodo in dodaš narezano korenje, krompir in fižol. Kuhaj 30 minut.
- Zdaj v drugi posodi zmešaj kislo smetano in moko. Zalij z 1 dl vode iz juhe in vlij k fižolu.
- Naj se kuha toliko, da zavre in postrezi.
- Zraven lahko postrežeš s kruhom.