Makova potica ali Bejgli

Draga in dragi moj obiskovalec!

Na tem mestu ti puščam zopet Božični duh naših sosedov Madžarov. Tako kot imamo mi svojo orehovo potico za slavnostno božično in velikonočno pecivo imajo Madžari svojo, Bejgli.

To je makova potica. Pripravlja se iz sladkega kvašenega testa, vendar ima ključno razliko. Vsebuje maslo in svinjsko mast. Testo je bolj podobno piškotovem testu. Ne sme vzhajati toliko kot naša potica!

Ali ni to dobra novica!!! Draga moja kuharica in kuhar. Pri nas se je moja mami vedno izogibala pripravi potici, ker je teta Mimi naredila brezhibno. Ravno prav zavito, ravno prav nadevano, ravno prav vzhajano in ni počila!

No, priznani Madžarski kuhar pravi, da bejgli mora počiti in mora biti nizek. Skorja pa mora izgledati razpokana. Ta videz dosežeš s premazevanjem.

Sestavine za testo:

  • 500 g bele moke tip 400 (pol ostre pol gladke)
  • 40 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 100 g masla
  • 100 g masti (svinjske)
  • sol
  • Jajce za premazovanje

Nadev z makom

  • 150 g mletega maka
  • 80 ml mleka
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 1 vanilij sladkor
  • Limonina lupinica
  • 1 jabolko
  • cimet

Nadev z orehi

  • 150 g mletih orehov
  • 1 vanilij sladkor
  • 80 ml mleka
  • limonina lupinica

Priprava:

  1. Moko streseš v posodo in narediš luknjico. Pripravi kvasni nastavek: kvas, 1 dl mleka, vanilij sladkor. Pusti, da kvas vzhaja.
  2. Dodaj ostale sestavine: mleko, sladkor, mast, maslo, rumenjaka, lumonina lupinica. Vse zmešaj v kompaktno testo.
  3. Testo odloži na pomokano površino. TESTO NE SME VZHAJATI!!!
  4. Pripravi nadev. Zavri mleko, dodaj sladkor, mak in pomešaj. Ko se zgosti, odstrani posodo iz kuhalne plošče in dodaj marmelado in naribano jabolko.
  5. Eno polovico testa zrolaj v rulado in jo razvaljaj v pravokotnik. Debelina razvaljanega testa naj bo 4-5 mm.
  6. Namaži ga z nadevom. Na tistem delu, kjer boš začel zavijati, namaži do konca, drugje pusti za 2 prsta brez nadeva.
  7. Zdaj potico zavij v zvitek in ga položi v pekač. Ponovi z drugim testom.
  8. Testo naj vzhaja 20 minut in mef tem ga premaži z rumenjakom. Naj se rumenjak posuši. Nato še pokapljaj z beljaki.
  9. Peci v ogreti pečici na 180- 200 stopinj 30 minut.

Naj se potička ohladi, potem jo nareži in uživaj v okusu. Potico lahko hraniš kak teden v hladilniku.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑