Vlečeno testo za štrudel

Po dolgem pregovarjanju mojega sina Teodorja, sem se ga lotila. Prosil je za štrudel. No, nič lažjega, če bi vlečeno testo kupila, ampak smo bili časovno omejeni in do trgovine nismo uspeli priti. Spomnila sem se svoje tete Dani, ki je povedala, da ji vlečeno testo uspe brez trganja, kadar ga pusti v hladilniku čez noč. In sem ga.

Spomnila sem se še enega dejstva iz postopka priprave droži. Po pol ure se ustvarijo glutenske vezi. To da testu večjo raztegljivost, vleče se in se ne trga. Tokrat sem upoštevala obe dejstvi in testo je bilo top!

Ostal mi je še en izziv. Prostor oziroma miza, kjer ga raztegujem. Mizo moram dobro naoljiti, da se mi tanko raztegnjeno testo odlima od podlage. Skratka, ko upoštevam vsa ta pravila, je štrudel izvrsten. Vabim te na ogled videa, ki ga najdeš tukaj.

Za nadev uporabim Sonjino staro sorto jabolk. Ni ravno po merilih Japonske, vse se mora svetit, biti enake velikosti, je pa okusna sorta za jabolčne pite, štrudel ali čežano. Stara Avstro-ogrska sladica, ki se trži kot turistična atrakcija v Schonbrunnu, se pripravi malo drugače in lahko preizkusiš njihov recept tu.

Je dovolj besed? Mislim, da. Poglej moj recept tu spodaj in vabim te, da se podaš na potovanje priprave vlečenega testa in domačega štrudla, ki te bo z okusom in pripravo popeljal v prestolnico Avstrije. Ob listanju kakega turističnega kataloga, se sprehodi po vrtovih Schonbrunna, kot se je nekoč Sissi, ko je svojo jezo sproščala prav v tem čudovitem parku.

  • 500 g bele gladke moke
  • 300 g vode
  • sol
  • olje
  • 1 kg naribanih jabolk
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • rozine po želji

Priprava:

  1. Vse sestavine zamesi v gladko testo. Če imaš robota, naj on gnete namesto tebe. Približno 5 minut.
  2. Naredi kepico in daj počivat testo v posodo. Ovij jo s folijo in daj počivat kar v hladilnik. Meni je testo počivalo celo noč v hladilniku. Če nimaš toliko časa pa vsak 30 minut.
  3. Pripravi nadev tako, da olupiš jabolka, sladkaš, začiniš s cimetom in klinčki. Če imaš dodaj še rozine.
  4. Naolji površino, kjer boš raztegovala testo. Splošči kroglo testa in jo začni vleči. Robove odreži in jih uporabi kot prikuha v juhi.
  5. Na tretjino testa razporedi nadev in zavij zavitek.
  6. Daj ga v pekač in peci 35 minut na 200 stopinj.
  7. Po končanem pečenju, prelij štrudel z 1 dl sladke vode in pusti v pečici še 5 minut.
  8. Postrezi toplega ali hladnega z vanilijevo kremo ali samo z mletim sladkorjem.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑