Velikonočna šunka v listnatem testu

Velika noč je največji praznik Kristjanov. Praznujemo Kristusovo vstajenje, ki oznanja vero, upanje in ljubezen. Vse jedi imajo tudi svoj pomen. Šunka, človeško telo, hren, žebelj s katerim je bil pribit Jezus na križ, potica ali drugi velikonočni kruh, Jezusova krona in rdeči pirhi, Jezusova kri.

To veliko praznovanje pa je nekoč in tudi danes zaznamovalo dogajanje v domači kuhinji. Moja mama se spomni, da četudi so bili revni, je takrat na mizi bila orehova potica, malo šunke, klobasa, hren in pirhi. Pravi, da v njenih časih ni bilo tako na debelo namazane potice, če je bila le sled orehovega nadeva, so otroci vriskali na ves glas.

Po različnih delih Slovenije so pripravljali še druge velikonočne dobrote. Prata ali budl je bila nepogrešljiva jed velikonočnega zajtrka. To je star kruh namočen v jajca, obogaten s čebulo, šunko in začimbami, spečen v črevu. Recept preveri tukaj. Ali pa velikonočnio pinco, obogaten velikonočni sladek kruh.

Ko izbiraš šunko izberi prekajen vrat ali stegno, ki je bolj sočno. Jaz naročim meso pri lokalnem mesarju. Šunke, ki se ponujajo v trgovini, so za moj okus preveč slane. Svak, ki je mesar pravi, da s soljo pospešijo staranje mesa.

Šunko v testu so praviloma gospodinje v pretejlosti pripravljale s kvašenim testom za kruh. Danes je v modi tudi drožni kruh, zato lahko pripravite šunko tako. Vendar vam v tem blogu predstavljam možnost, ko šunko spečeš kar v listnatem testu. Tako bolj enostavno za moderne gospodinje in tiste, ki se kvašenega testa ne lotijo.

Nekatere gospodinje so v pripravi tako uživale, da so po vrhu iz ostankov testa pripravile okraske, ki so odražali Velikonočne simbole na primer zajčki, piščančki, križ, pletenice in še kaj.

Šunka v testu moje prijateljice Laure

Če bi rada pripravila tudi ti okraske na šunki v listnatem testu, vzemi dvojno količino testa. Eden bo za ovoj, drugi za okraske.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Sestavine:

  • 1 kos velikonočne šunke (500g)
  • 220 g listnatega testa
  • 100 g gorčice
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava:

  1. Skuhaj šunko v vodi. Kuhaj jo 20- 30 minut.
  2. Odcedi jo, ohladi in obriši s papirnato krpo.
  3. Peipravi obliv z gorčico in kislo smetano.
  4. Šunko položi na sredo listnatega testa in jo premaži iz vseh strani.
  5. Potem jo ovij v testo, ga zapri s prstom in daj v pekač kar s peki papirjem. Premaži s stepenim jajcem za barvo.
  6. Peci v ogreti pečici na 200 20-30 minut.
  7. Ohladi in razreži.

Kot prilogo lahko postrežeš karameliziran hren ali okisan hren z jabolki ali hren z jogurtom.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ljubeznijo ❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑