Velikonočna prata ali budlvelika noč, prazniki,

Na eni mojih najljubših delavnic kuhanja smo pripravljali prato. Velikonočni bogat v črevo nadevan kruh ima na različnih delih Slovenije različna imena budl na primer ali gorenjska prata. V knjigi Okusi Slovenije dr. Janeza Bogataja so opisani različni recepti. Jaz sem izbrala Gorenjskega, ker sem Gorenjka. Nekateri pravijo, da sem škrta, kar drži za Gorenjce. No ja, če pomislim, kaj vse dam v prato, potem to zame ne velja. 🤣🤣🤣

Potrebne sestavine:

  • 2 kg starega 🍞
  • 2 dl kisle smetane
  • 40 🥚 jajc
  • 1 kg kuhanega prekajenega ali suhega svinjskega vratu
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 šopek 🌿 peteršilja
  • Drobnjak
  • sol in poper po okusu
  • muškatni oreh
  • 1 goveje črevo ali alu folija

Pri pripravi te jedi smo se neskončno zabavali. Cene Štupar nam je nabavil toliko surovin, da smo čez 14 dni naredili še eno delavnico, kjer smo porabile vse meso, ki nam je ostalo. Res smo ga imeli čez in čez v izobilju.

Jaz se spomnim prate iz otroških dni. Pripravljala jo je moja teta, ki ima danes čez 80 let. Spomnim se, da je vedno govorila o nekem črevesju in, da se peče celo večnost. In ti spomini o dolgi peki in zahtevni pripravi so mi nekako preprečevali, da bi se lotila priprave.

Doma smo pekli potico za Veliko noč, prate nikoli. Pa sem se je lotila kar na delavnici.

Uspela je in to vrhunsko. Udeleženke so si oblikovale prste, jaz pa sem bila ponosna na svoj dosežek in presežek.

Priprava ni zahtevna, kar potrebuješ je le ljubezen do kuhanja in uspelo ti bo.

Edino, kar moraš pripraviti dan prej je črevo. Zloženega potunkaj v kis, kjer si dodala nasesekljano čebulo in peteršilj. Naslednji dan speri z vodo in ga posuši pred uporabo.

Video si oglej tule.

Narežeš kruh na kocke.

Najprej sesekljaš čebulo in jo popražiš na olju ali masti. Dodaš narezan česen in ga popražiš. Prideni h kruhu.

Na kose narežeš ves meso in ga shrani. Dodaš ga po jajcih.

Zdaj ubij vsa jajca, dodaj kislo smetano in polij čez kruh in ostale sestavine. Pusti 1 uro naj jajca dobro prepojijo kruh. Dodaj meso, petršilj, drobnjak, sol, poper.

Zdaj dobro pregneti. Suho črevo napolni z vsebino in ga položi v pekač. Peci na 180 stopinj 90 minut.

Ohladi prato in jo postrezi k ostalim velikonočnim jedem. Hrenova omaka je nepogrešljiv sopotnik prate. 👌

Velikonočne dobrote

One thought on “Velikonočna prata ali budlvelika noč, prazniki,

Add yours

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑