Makoš guba

Verjetno še boš vprašala, kaj je to. Tudi jaz sem izbuljila oči, ko mi je Daniel povedal to ime.

Bilo je tako. Imamo prijatelje Madžare. Daniel pravi zase, da rad kuha in hrani druge ljudi. In res je pri njih vedno kaj novega, ko nas povabijo na kosilo. Nekoč sem ga povabila, da namesto mene na delavnici kuhanja pripravi Madžarski meni. Izbral je piščančji paprikaš in makoš gubo.

Piščančji paprikaš je redkejši golaž, makoš guba pa okusna sladica. Madžari pogosto uporabljajo mak. Palačinke z makom, njoki z makom, potica z makom,… makoš guba pa je božična sladica. Biborka pravi, da je pri njih obvezna na Božiča.

Na delavnico se je Daniel dobro pripravil. Recept mi je poslal nekaj dni prej, da nakupimo sestavine. Vse je šlo po planu, ko dodajamo sestavine v posodo. Mešamo, dodajamo jajca, kuhamo vanilijino kremo. Dodamo moko, mak. In damo v pečico peč. Med peko se vsi usedemo za mizo in ponovimo recept. Daniel v angleščini, jaz prevajam, ko pridemo do sladkorja. … Daniel reče:”Dodamo 400 g sladkorja”, ko ga vprašam: “Kaj pa moka?” On pa odgovori:” Moka? Moke ni… ” “Kako je ni”, vprašam zaskrbljeno, “mi smo vendarle dodali, 400 g moke”, zaključim.

Še enkrat gremo skozi recept in postopek, ko ugotovimo, da smo namesto sladkorja dodali 400 g moke. Daniel se prime za glavo in se zaprepadeno sesede na stol. Od tega trenutka dalje, je bil bled, rekel ni več niti besede. Čakali smo, da se je vse speklo, potem pa takoj narezali in preverili okus. Sladica je uspela, kljub kratkemu stiku jezikovnih razlik.

Na koncu smo ugotovili, da je bila moka v prozorni skledi. Daniel je mislil, da je to mleti sladkor in je samo zahteval tisto skledo, ko smo dodajali mleti sladkor.

Mi smo se nasmejali do solz, Danielu pa ni bilo do smeha. Vseeno se je na koncu vendarle nasmehnil, ko je ugotovil, da je makoš guba uspela.

Sestavine:

  • 1 kg mlečnih rogljičkov
  • 2 l mleka
  • 2 l sladke smetane
  • 400 g sladkorja
  • 2 vanilijeva stroka
  • 500 g mletega maka
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 8 jajc
  • 300 g masla
  • 4 bio limone

Postopek:

Skuhaj vanilijevo kremo. 2 litra mleka, sladkor in vsebino vanilijevega stroka segrevaj na štedilniku 4/9. Ko je toplo odstavi iz štedilnika. Dodaj sladko smetano.

Posebej zmešaj cela jajca. K jajcem dodaj nekaj toplega mleka. Ko vidiš, da se je lepo povezalo, zlij zmes k ostalemu mleku in vrni na štedilnik, da skuhaš kremo. Dodaš še naribano limonino lupinico vseh limon. Krema je kuhana, ko začne v njej brbotati, kot takrat, ko kuhaš puding. Isto. Kremo odstavi.

Zdaj na kolobarje nareži mlečne rogljičke. Jaz jih že zložim za prvo plast v pekač in jih polijem s kuhano kremo. Čez dam mak in nekaj mletega sladkorja. (Mi smo se tu zmotili in dodali moko). Oceni, koliko imaš vseh sestavin in jih razporedi v zaporedju: kruh, vanilijeva krema, mak, sladkor v prahu… Na koncu čez vse poliješ stopljeno maslo.

Tako, če boš sledila temu receptu, ti bo zagotovo uspela makoš guba. Držim pesti in mi javi, kako je šlo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑