Krameliziran hren

Značilna Vipavska starinska prikuha, ki so jo pripravljali ob praženem krompirju in mesu je zanimiv dodatek k velikonočni šunki. Za recept sem izvdela od prijateljice Laure. To jed ji je pripravljala babica, ki je bila Vipavka.

V receptu je omenjena juha. Mišljeno je voda, ki ostane od kuhanja šunke. To vodo lagko uporabite tudi za kuhanhe jajc za pirhe, ker vsebuje maščobo zaradi katere bodi pirhi bolj svetleči. Na nekaterih domačijah pa v juho zakuhajo žličnike ali bleke in je to močna velikonočna juha.

Sestavine:

  • Hren (sveži ali v kozarcu)
  • 100 g masla
  • 3 žlice drobtin
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 dl belega vina
  • Juha po potrebi

Priprava:

  1. V kozici raztopimo maslo. Dodamo sladko in drobtine.
  2. Ko karamelizira, dodamo hren in premešamo.
  3. Potem zalijemo z vinom, malo soli in na majhnem ognju dušimo toliko časa, da hren izgubi oster vonj.
  4. Če je potrebno, dolij kak deci mesne juhe.

Če želiš močan okus hrena, potem na hitro pokuhaj tekočino, Prikuha se bo ohlajena strdila, predlagam, da doliješ kar 1 -2 dl mesne juhe.

Okrasi z naribanim hrenom

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z Ljubeznijo

Te zanima video o pripravi hrena, oglej si ga tukaj

One thought on “Krameliziran hren

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑