Za bline sem prvič slišala na eni kuharski delavnici v Ljubljani. Udeleženka je bila Ukrajinka poročena s Slovencem.
Njena zgodba je prav posebna. Pred nekaj leti je prišla v Slovenijo na izlet. Dežela ji je bila tako všeč, da si je rekla, kaj bi dala, da bi tu živela. In naneslo je, da je spoznala slovenakega kmeta in danes je ta gospa, kot sama pravi, kmetica. Uživa na kmetiji, redi piščance, ima kokoši, pa veliko rož in njive.
Ta žena nam je povedala, da so blini ukrajinaska tradicionalna jed, ki jo pripraviš ob različnih priložnostih. Lahko so slani ali pa sladki. In še ta razlika pri postrežbi. Slovenci jedi nosimo na mizo jed za jedjo. V Ukrajini pa pripravijo vse in vse stoji na mizi. Predjedi, juhe, solate, meso, krompir in sladica. No, zdaj pa jej!
Sestavine:
- 100 g ajdove moke
- 1 jajce
- 1,5 dl mleka
- Pecilni prašek
- žlička olja
- Maslo
Priprava:
Ločimo rumenjak in beljak. Rumenjak, moko, mleko, pecilni prašek mešamo, da se zmes zgosti. Posebej stepemo beljake in jih nežno vmešamo v zmes. Ponev naoljimo in z jedilno žlico vlijemo kupčke, ki jih spečemo na obeh straneh. Kupčkov nič ne oblikujemo, pustimo kakor steče zmes iz žlice.
Vsak blin še vroč premežemo z maslom. Lahko dodamo domačo marmelado ali ga premažemo s sirčkom in na vrhu dodamo rezino kuhanega jajca.
Dober tek!
Dodaj odgovor