Šelinka

Šelinka v glineni skledi

Na vse konce in kraje promoviram na novo odkrito jed Kraško Šelinko. “Šelin” pomeni po kraško gomolj zelene in je zelo aromatičen. Prav tako pa je sveža zelena močnega okusa. Če kuhate nedeljsko govejo juho, prav gotovo dodate majhen kos zelenega gomolja za boljši okus in aromo. Vendar v kombinaciji s krompirjem in drugo zelenjavo v skuhani enolončnici dobi okus, ki ti zadovolji brbončice in nasiti želodček. Lahko jo pripravite samo z zelenjavo ali pa ji dodate klobaso, panceto ali pršut. Po želji. Mi smo jo pripravili takole:

Sestavine:

1 gomolj zelene

1 čebula

1 česen

2 žlici olivnega olja

1 korenček

1 pest graha

2 pesti riža

Postopek:

Najprej sesekljajte čebulo in jo popražite na olju. Olupimo zeleno in jo narežemo na majhne koščke. Enako olupimo krompir in ga razrežemo na majhne kose. Olupimo korenček in ga narežemo na kolobarje. Očistimo česen in ga razrežemo na majhne koščke. Vso zelenjavo, skupaj z grahom pražimo nekaj minut in potem zalijemo z vodo, ki naj prekrije vso zelenjavo. Pustimo, da se čebula in zelenjava zmehčajo in šele nato zalijemo s 3 litri vode. Dodamo riž, ki se kuha približno 15 minut in juha je gotova. Če se vam zdi juha preveč gosta vodo lahko odlijete ali pa jo pokuhajte še malo.

Po želji dodajte sol, vegeto, kumino, rožmarin in liste zelena ali peteršilj. Tako skuhana Šelinka je vegetarijanska oblika kraške enolončnice, ki so jo nekoč pripravljali pred odhodom na delo v polje, vinograd ali pa doma na kmetiji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑