Kipjena gibanica ali kvasenica

Na praznovanju 60 letnice Javnega zavoda Ceneta Štuparja smo pripravljali Jedi naših babic. Med njimi smo pekli kvasenice s skutnim nadevom, ena izmed vrste pogač iz kvašenega testa.

Ta vsakodnevna jed se je pripravljala za popotnico na delo na polju ali v vinogradu. Lahko je sladka ali slana. Najboljša je še vroča in mi smo se o tem prepričali. Ker ima svoj del Slovenije svojo verzijo vam tu predstavljam Slovenje goriško.

Sestavine:

  • 500g ostre bele pšenične moke
  • 30g kvasa
  • 1 žlica sladkorja za kvasni nastavek
  • 250 ml mleka
  • 2 žlici maščobe (kisla smetana, svinjska mast ali olje)
  • sol

Nadev:

  • 250 g skute
  • 3 dl kisle smetane
  • 1 celo jajce
  • sol ali sladkor po želji

Postopek:

  1. Iz sestavin za testo pripravimo kvašeno testo. Stresemo vso moko v skledo, naredimo jamico in notri natrosimo ves kvas, sladkor in mlačno mleko, da prekrije kvas. Pustimo, da kvasni nastavek vzhaja približno 20 minut. Ko je kvasni nastavek v vzhajanju, dodamo še ostalo mleko, maščobo in sol in zgnetemo voljno testo. Testo je gotovo, ko se ne prijema več posode in roke. Testo naj počiva 1 uro. V tem času se bo podvojilo.
  2. Zdaj pripravimo skutni nadev. Skupaj zmešamo vse sestavine za nadev.
  3. Pripravimo delovno površino. Pomokamo in zvrnemo celo testo. Razvaljamo z valjarjem v tanko okroglo obliko, približno za prst debelo. Premažemo z nadevom, vendar pustimo za 1 cm ne premazanega roba. Rob zavihamo nazaj in damo pogačo v ogreto pečico na 200 stopinj za 25 minut.
Kipljena gibanica ali kvasenica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑