Oblati- Napolitanka torta

Napolitanke! Da, to me je nekaj časa obsedalo, kako narediti domače napolitanke. Iz kuharice moje pokojne tašče Matilde imam vsaj pet takih receptov in sem se jih lotila preizkušati. In to na dan pred novim letom 2020!

Razmišljala sem o pravi Silvesterski večerji, z več jedmi. Imela sem že scenarij, katere sestavine potrebujem, kako bodo jedi izgledale, kako jih bom servirala,… Pa mi je starejši sin olajšal načrt in predlagal meso in krompir, saj ima to najraje. Izkoristila sem bikovo meso za zrezke, ki so čakali v zamrzovalni skrinji prav za ta dogodek! Ampak ostala je še sladica… uuu, tu pa lahko ustvarjam!

Pretekle večere sem imela plan narediti novoletno torto. Z belim, smetanastim oblivom na vrhu pa beli medved v igluju. Vse sem si že zamislila, kako naj bi to naredila, pa me je en dan pred novim letom položilo v posteljo. Boleče grlo in utrujeno telo. Ojoj, pa ravno zdaj! Spomnilo me je na dogodek, ko sva z Laslom povabila na kosilo prijatelje. Naročila sem mu, naj vpraša, če jedo ribe. Da, jedo jih! Super ampak, ko sem pripravljala kosilo, nisem bila več v razpoloženju za ribe, tako da je je bilo na meniju vse drugo le rib ni bilo!

Tako je torto belega medveda zamenjala napolitanka! Nastala po čisto mojemu receptu.

Domača napolitanka torta

Sestavine za svetlo plast:

  • 3 oblate
  • 7 rumenjakov
  • 1 vanilij sladkor
  • 200 g sladkorja
  • 200 g zdrobljenih piškotov (Plazma, Albert)
  • 250 g masla

Sestavine za belo plast:

  • 7 beljakov
  • 200 g sladkorja
  • 200 g na roke zmletih orehov

Pripravimo svetlo plast. 7 rumenjakov miksaš 10 minut penasto z vanilijevim sladkorjem. Posebej pripraviš stopljen sladkor v karamelo. V posodo stresi sladkor in ga na srednji temperaturi kuhaj, da se stopi. Ko postane rjavo tekoča zmes, ga odstavi iz štedilnika. Počasi vlivaj karamelo v penaste rumenjake. Ne ustraši se, da je vse propadlo, ker se bo sladkor takoj strdil in nastale bodo dolge nitke in strjeni kosi karamele, pač pa dolivaj vso zmes in ves čas mešaj. Mešala sem kar 10 minut, da je bila karamela vmešana v jajca, jih med tem pokuhala in vsaj malo termično obdelala. Med mešanjem sem dodajala še na koščke narezano maslo, ki mora biti sobne temperature, da se hitreje vmeša. Na koncu dobiš lepljivo zmes, ki ji dodaj zmlete piškote in premaži prvo oblato.

Pripravi beljakovo maso. Beljake in sladkor kuhaj na parni kopeli približno 10 minut, da se sladkor stopi, beljaki pa začnejo penit. Pri tem postopku uporabljam termometer in sicer, v beljakih mora biti med 60-65 stopinj. Ko opazim, da je masa dosegla temperaturo 61 stopinj, jo odstavim. Opaziš, da temperatura narašča še nekaj časa, zato jo odstavim pri 61 stopinjah. Potem beljake stepam na najvišji hitrosti 10- 15 minut, da se naredi kompaktna krema. Dodam orehe in premažem 2 oblato. Čez njo pokrijem še zadnjo.

Mislila sem, da bom končala v pol ure, ampak sem vsako kremo naredila v isti mešalni posodi, zato mi je vzelo kar dobro uro časa. Priporočam, da hranite napolitanke v hladilniku, da se oblate prepojijo s kremo in krema ohladi in strdi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑