Sarma- kraljica novega leta dan

Te slavne sarme! Prijatelji, ki prihajajo iz Bosne, Srbije in Hrvaške so mi pogosto pripovedovali, da je to priljubljena jed v zimskih dneh. Še posebej prvi dan Novega leta po prekrokani noči. Gospodinje so jih pripravljale že en dan prej in so jih potem naslednji dan samo skuhale ali spekle v pečici.

Enkrat se celo spomnim, da nam je prijateljičina prijateljica pokazala postopek, kako se pripravljajo. Spomnim se, kako je pražila čebulo, da je cela hiša dišala po tem. Potem nas je druga prijateljica dve leti za povrstjo povabila na novoletne sarme, dokler ni bila nekaj name huda, potem pa smo se zopet pobotali prav preko sarm.

Nazadnje sem pri raziskovanju kulinarike Vojvodinskih Madžarov iz Mihajlova zopet našla recept, kako so jih pripravljali oni in tokrat ga z veseljem podelim z vami.

Nič posebnega ni, le zavijanje sarm je mala umetnost, ki se je ni težko naučiti. Mene najbolj motijo zobotrebci v sarmi, ki so popolnoma odveč, če pravilno ne zaviješ sarme. Tokrat sem pripravila postopek v sliki, sestavine v besedi.

Sestavine:

  • 1 zavitek kislega zelja v kosu
  • 1 kg mešanega mletega mesa
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • sol po okusu
  • 250 g riža (za moj okus bi bilo tudi 200 g dovolj)
  • 1-2 jajci
  1. Najprej skuhaš riž.
  2. Pripravi nadev: meso, riž, jajci, sol, sladka mleta paprika.
  3. Zeljnate liste odvij in jim zreži srednji debeli storž in shrani za kasneje.
  4. Vzemi list zelja in ga nadevaj z mesom zgoraj, zavij dvakrat in prepogni ostanek željnega lista z leve. Nato z desne in še enkrat zavij v zvitek. Zavij ga in položi v posodo. Postopek ponovi, da je posoda polna majhnih zvitkov.
  5. Potem na drobno, sesekljaj debele storže in jih jih posuj po zavitkih. Zalij z vodo, da prekrijejo sarme, pokrij s folijo in daj v pečico na 170 stopinj za uro in pol.
  6. Pečene sarme vzameš iz pečice. Nekateri naredijo še podmet iz moke, vode in žlice rdeče paprike in pokuhajo še 15 minut, ali pa take natur postrežeš. Nekateri jedo s pire krompirjem, nekateri s kruhom, nekateri pa s kislo smetano. Bo že vsak našel okus zase!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑