Juha kodrolistnatega ohrovta

Pri nas ni kosila brez juhe. Tako smo se navadili. Za dobro juhico človek ne potrebuje veliko znanja, osnove kuhanja zadostujejo. Potrebujemo le različne vrste zelenjave, okus pa popestrimo s stročnicami, rižem, krompirjem in začimbami. Nek znani kuhar je dejal, da so v hotelu, kjer je dela, gostom ob ponedeljkih pripravili juho iz zelenjave, ki je ostala od celega tedna. Poimenovala pa se je po tisti zelenjavi, ki je je bilo največ ali po tisti, katere barva je prevladovala. Znanec pa temu reče počistimo hladilnik!

Zelenjavne juhe lahko pripravimo tako, da se vsa zelenjava vidi ali pa jo zmiksamo s paličnim mešalnikom in dobimo gosto kremno juho. Za popestritev lahko dodamo kroglice ali popečemo star kruh. Dodamo lahko sveža olja na primer oljčno, bučno, orehovo in obogatimo z zdravimi maščobami ali pa za okus dodamo tudi žlico kisle ali sladke smetane. Preizkusimo svojo ustvarjalnost!

Vsa zelena zelenjava ima za zdravje poseben pomen, saj vsebuje poleg mineralov, vitaminov tudi snovi, sulforafane. To so protitumorne in protimikrobne učinkovine, ki stabilizirajo celice in jih varujejo pred nastankom raka. Cvetača, brokoli, brstični ohrovt, blitva, špinača, kodrolistnati ohrovt, koleraba, redkvice idr. vsebujejo omenjene snovi. Ne vsebujejo le tega pač pa tudi mineralov in vitamina kot sta magnezij in B9 (folati), ki sta ključna pri popravljanju DNK, razlaga dr. Rupy Aujla v knjigi The doctors kitchen (str. 31).

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 korenjček
  • 1 manjši sladki krompir
  • 200 g kodrolistnatega ohrovta
  • 2 manjša krompirja
  • 2 jedilni žlici rjave leče
  • 2 litra vode ali jušne osnove (goveje, piščančje)
  • sol po okusu
  • kumina, šetraj
  1. Najprej sesekljamo čebulo in jo popražimo na 3 žlicah olivnega olja. Čebulo pražimo približno 15 minut, da se zmehča. Lahko zalijemo z 1 dl vode in jo pustimo, da se zmehča tako. Ves čas mešamo, da se ne prismodi.
  2. Ohrovt razrežemo na trakove. Debela stebla lahko odstranimo ali jih dodamo zraven. Če so listi starejši, so ta stebla bolj nitkasta, mladi listi pa imajo mehka stebla.
  3. Dodamo na trakove narezan ohrovt, korenček na kolobarje, krompirja na kockice, lečo in sesekljan česen. Zalijemo s preostankom vode in kuhamo, da se zelenjava zmehča. Približno 20 minut. Med kuhanjem dodamo začimbe po okusu. Po želji lahko dodate tudi kurkumo ali kaj podobnega.
  4. Juho lahko postrežemo tako ali jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če imate otroke, se bodo verjetno branili zelenih listov in je predlog na mestu, da jih skrijete v gosto kremno juho.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑