Telečja jetrca in pire sladkega krompirja

V novembru je bila cela družina bolna. To gre takole. Fanta iz šole in vrtca prineseta domov bacile. Začneta smrkat, kašljati in čez čas se vnamejo ušesa. Obležita doma z vročino in zdravili. Potem zboli najmlajša, ki je doma, sledi soprog in na koncu še jaz. Vse bi bilo v redu, če bi mene bacili pustili pri miru. Ko obležim in skrbim še za stale, mi je za umret. Zato sva se s prijateljico pogovarjali o imunskem sistemu.

Znano je, da je najboljši vir dobrega imunskega sistema odporen organizem. Vitamin C in minerali, ki podpirajo žleze, da delujejo v vsej svoji veličini, moramo dovajati telesu čez celo leto. Po raziskovanju, kje najdemo največ vitamina C sem takoj pomislila na limono. Priporočen dnevni odmerek vitamina C je 400 mg in v 100 g limoninega soka, to sta 2 limoni, ga je le 51 mg! Le kdo bi lahko pojedel okoli 16 limon?! Ali pa 100 g rdeče ali zelene paprike vsebuje 180 mg vitamina C ali približno 1 paprika na dan. To je že lažje. No potem pa sem našla goveja jetra. Ta vsebujejo na 100 g 35 mg vitamina C in so odličen vir vitamina. Prav tako v krompirju, ki ga veliko ljudi vsak dan je 14 mg vitamina C v 100 g krompirja. Pri uravnoteženi prehrani lahko zaužijemo dovolj vitamina C, da ohranja naš imunski sistem močan.

V zadnjem času sem uvedla v kuhinjo tudi sladek krompir, ki je ne le odličnega okusa, temveč tudi zelo zdrav. Vsebuje veliko mineralov, ima nizek glikemični indeks in je primeren tudi za sladkorne bolnike, ima veliko vlaknin in zelo nasiten.

Sestavine za pražena jetra

  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 300 g telečjih jeter
  • 1 velik sladek krompir (približno 200 g)
  • 2 srednja navadna krompirja
  • lovorjev list
  • sladka mleta rdeča paprika
  • sol
  1. Sesekljaj čebulo in jo popraži na maščobi, da se zmehča. Med praženjem mešaj in če zmanjka maščobe, zalij z vodo in duši, da se voda pokuha in čebula zmehča. To lahko traja tudi 30 minut. Dodaj česen, naj se dušita skupaj s čebulo. Čebula mora biti čisto pokuhana in razpadati.
  2. Dodaj jetra in jih praži navisoki temperaturi približno 15 minut. Ne več, ker bodo postala trda.
  3. Med praženjem dodaj začimbe papriko, sol in lovorjev list.
  4. Jetra spustijo svojo tekočino in naj se kuhajo v njej. Pazite, da se ne pokuhajo preveč. Ostati morajo mehka.

PIRE krompir iz sladkega in navadnega krompirja

  1. Sladki krompir operi. Nareži ga z olupkom na kocke.
  2. Operi in olupi tudi navaden krompir in ga nareži na kocke.
  3. Pripravi posodo z vodo in v njej 20 minut kuhaj krompirja do mehkega.
  4. Vodo od krompirja uporabi za omako jeter. Vode ne soli na začetku, ampak tik pred koncem, vendar malo saj je okus sladkega krompirja boljši, če ni slan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑