Domači rezanci za juho ali testenine z zabelo

Stara obrt moje stare mame, družinska dediščina, ki se po mojem mora ohraniti. Moja stara mama Milka je bila spretna kuharica. Imela je veliko družino, zato je za dodaten denar takrat delala domače rezance, še danes pri 86 letih jih dela, ampak le ža svojih 9 vnukov in 15 pravnukov. Nekoč je na slavju rojstnega dne rekla: “Ne morem verjet, da je iz dveh oslov ratala tako velika družina.”

Vem, da je enkrat ne bo več, zato sem jo prosila za njen recept. Po pokojni tašči Matildi pa sem dobila strojček za rezance. Skratka ni izgovora, da jih ne bi delala.

Marsikdo vpraša, koliko časa naj se kuhajo testenine. Kuhate jih lahko 3 ali 10 minut, ampak nikoli se ne bodo razkuhali. Zakaj? Ker ne vsebujejo vode in to je ključno pri dobrih rezancih.

Pred tretjim porodom sem imela na koncu neverjetno veliko volje in moči. Čas čakanja na dojenčka sem porabila tako, da sem vsak dan nekaj spekla po receptih prednikov. Tako sem se nekega dne lotila rezancev.

Sestavine

  • 500 g bele pšenične moke
  • 5 jajc
  • sol
  1. Moko, cela jajca in sol zmešamo z multipraktikom ali kihinjskim robotom, da nastane gladko testo.
  2. Testo naj počiva pol ure na hladnem.
  3. Naredimo štruco iz testa in narežemo manjše kolutke, približno 2 cm debele.
  4. Pripravimo stroj za rezance, ki ima dva nastavka. Prvi nastavek je za valjanje in drugi za rezanje. Pripravim valjar. Testo sploščimo z roko in ga spustimo skozi valjar našega stroja na največji stopnji (moj ima 6). Tako ponovimo 2 krat. Potem zmanjšamo za eno stopnjo in zopet spustimo testo 2 krat skozi, da se stanjša. Ponavljamo, da imamo tanke lističe. Meni ustreza debelina 4 od 6, če delam testenine. Če delam rezance za juho pa 3 od 6. Odložim dolg list in ga posujem z zdrobom. Zdrob uporabim zato, da se mi testenine pri kuhanju ne sprijemajo, kot če bi uporabila moko.
  5. Pustimo, da se lističi malo posušijo na zraku približno 30 minut. Potem zamenjam na stroju nastavek z rezilom in spustim listič skozi, da razreže na tanke rezance.
  6. Testenine lahko narežete tudi na roke, če delate debelejše lističe ali bleke ali lazanje.

Testenine posušim do mehkega. Pozimi, ko dela kurjava so suhi v nekaj urah. Morajo biti čisto posušeni, da se lomijo, saj vam bodo drugače splesnili. Lahko pa jih uporabite še sveže!

One thought on “Domači rezanci za juho ali testenine z zabelo

Add yours

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑