Januar je mrzel mesec. Po končanih praznikih, ki so po navadi minili v znamenju obiskov, obilne hrane in tudi pijače, se človek zamisli. Najbolj te zmrazi dejstvo, ko se zjutraj oblačiš za v službo in zgroženo ugotoviš, kako težko zapneš gumba ali zadrgo. Kam pa zdaj? Na dieto je prva misel.
Iskreno poznam le eno osebo, ki nikoli ni bila na dieti. Iskreno mislim, da človek potrebuje le obveznosti, zaposlitev in kilogrami letijo sami od sebe. Pustimo zdaj to temo in se vrnimo k naši juhi.
Med prazniki so k nam prišli na obisk sosedje, ki so vegetarijanci. Dobila sem nasvet za super juho, ki je lahko tudi čistilna, saj vsebuje ohrovt, kodrolistasti ohrovt, krompir, korenje, čebulo česen in ingver. Lahko bi jo obogatili tudi s tofujem.
Sestavine za eno družinsko juho
- 1 čebula
- 4 pesti na rezance narezanega kodrolistastega ohrovta
- 200 g brstičnega ohrovta
- 2 rumeni kolerabi
- 3 manjši krompirčki
- 2 korenja
- 1 strok česna
- olivno olje
- 3 vejice timijana
- kumina, kurkuma in sol
- Čebulo sesekljamo in popražimo na olju.
- Operemo, narežemo vso zelenjavo. Ohrovt na tanke trakove, krompir, korenje in kolerabo na kocke,brstični ohrovt pa na polovice.
- Dodaj kodrolistnati ohrovt k čebuli in jo duši z 2 dl vode 10 minut.
- Dodaj vso ostalo zelenjavo in kuhaj 15 minut, na koncu dodaj še brstični ohrovt ter vse začimbe. Naj se kuha še 5 minut in juha je skuhana.
- Naribajte še ingver in juho premešajte, naj odstoji 10 minut.
- K juhi lahko ponudite palačinke ali šmorn ali jo popestrite s z ovsom, ajdo, proseno kašo ali kus-kusom.
Dodaj odgovor