Krepka kurja juhica

Moja stara mama pravi, ko ženska rodi, mora jesti domačo kurjo juho, da hitreje okreva. In res, rodila sem trikrat in vsakič me je počastila z domačo kuro!

V moji priljubljeni knjigi dr. Rupy Aujla ima ime take juhe kar Medicinska zdravilna juha. Razlaga, da kadar začuti, da se ga nekaj loteva, takoj skuha tako juho z značilnimi začimbami česen, čebula, ingver, čili za uničiti bakterije. Med začimbami pa prevladujejo zvezdasti janež, klinčki, kardamon, s kateri pričarajo čudovite arome. Tako pripravljena juha ga okrepča, hidrira, odpre sinuse, vsebuje minerale, ki okrepijo imunski sistem.

Klinčki zapičeni v čebulo

Sestavine

  • del kokoši (vrat, zadnjica, hrbet)
  • čebula
  • česen
  • korenje
  • peteršilj
  • zelena
  • korenina ingverja
  • Začimbe: zvezdasti janež, klinčki, čili, muškatni oreh mleti, semena kardamona
  • sol po potrebi
  • 5 litrov vode
  • sol po okusu
  1. V ekonom lonec daj meso in vso zelenjavo ter začimbe. Pokrij in kuhaj po navodilih za kuhanje v ekonom loncu. Moj je tak, da ko začne spuščati glasno paro, znižam temperaturo na polovico, na kratko odstavim iz ognja, da se vsa para sprosti iz lonca. Pazi, da te para ne opeče. Potem kuham še približno 30 minut, da se meso skuha in od kosti izločijo vsi minerali.
  2. Če kuham v navadnem loncu pa najprej juho zavrem, potem znižam temperaturo na polovico in na pol pokrito počasi kuham 1,5 ure.
  3. Ko je juha kuhana, jo odlijem v drug lonec, kolikor nas bo jedlo in zakuham domače rezance ali domačo jušno kašo, ki mi jo pripravi moja stara mama Milka. Rezance lahko kuham ali 3 ali 10 minut pa se ne razkuhajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑