Domače žemljice

Kruh je ena najstarejših kuharskih umetnin človeštva. Moka, voda in sol. Res ni potrebno veliko sestavin. Kvas je iznajdba sodobnega časa, nekoč pa so kruh pekli z drožmi. Še posebej so znane ržene koroške droži. Če želite spoznati svet peke z drožmi vam priporočam v branje knjigi Anite Šumer (Drožomanija) ali Nataše Đurđić (Kruh z drožmi). Obe sta enako dobri.

Tokrat bom pripravila žemljice s kvasom. Tisto, kar je posebnega pri teh žemljicah, je količina kvasa in čas vzhajanja. Za pol kilograma moke sem uporabila le 10 g kvasa, in drugo vzhajanje je bilo v hladilniku celo noč. Začetek priprave je bil ob 15.00, ob 20.00 sem pripravila testo za v hladilnik. Zjutraj ob 9 sem ga vzela iz hladilnika, oblikovala žemljice in pustila vzhajati še 2 uri na sobni temperaturi. Potem sem ogrela pečico na 250 stopinj za 15 minut in dala žemljice v pečico peč. Ob 13.00 so bile žemljice pečene. Sveže, hrustljave! Njam, najm!

Svež kruh je res najbolj okusen nekaj ur po peki. Za idejo poglejte tukaj, kakšne sendviče vse lahko naredite.

SESTAVINE:

 • 500 g moke (250 g polnozrnate, 250 g bele pšenične moke)
 • 10 g kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 250-270 g vode ali mleka
 • 8 g soli
 • 2 žlici olivnega olja

Priprava:

 1. Vso moko streseš v posodo in narediš luknjico. Vanjo daš kvas, sladkor in vodo (60 g). Počakaš 30 minut, da kvasni nastavek začne delati (vzhajati).
 2. Potem dodaš vse ostale sestavine: sol, olje in vodo ter mešaš, da se naredi voljno testo in se ne lepi na roke. Pustiš vzhajati 3 ure.
 3. Potem zopet pregneteš testo in ga daš počivati v hladilnik čez noč. Posuješ ga z moko in čez daš folijo za živila, da se testo ne posuši.
 4. Zjutraj vzameš testo iz hladilnika in oblikuješ žemljice. Pustiš vzhajati še 2 uri. Preden vstaviš žemljice v pečico, jih premaži z beljakom.
 5. Ogreješ pečico na 250 stopinj za 15 minut, potem daš žemljice pečt. Ko daš pekač v pečico, ga pokriješ z drugim pekačem ali z alufolijo. Pečeš 150 minut na 250 stopinj, potem odkriješ pokrov ali folijo in pečeš žemljice še 5-8 minut na 200 stopinj, da porumenijo še povrhu.
 6. Vzameš žemljice iz pečice in jih ohladiš na prostem. Ne pokrivaj jih niti ne shranjuj v plastično vrečko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑