Pečen krompir po Vojvodinsko

Če bi krompir že rasel avgusta, bi ga mi gotovo vlekli v žakljih v Slovenijo, tako kot mnogo drugih pridelkov. Vendar se je moj soprog letos odločil, da je tega konec. S tremi otroci in vso prtljago, ki paše poleg, žal ne gre več.

Prva leta najinega poznanstva, sva bila še sama brez otrok. V Vojvodini je bila boljša kava, jajca, meso, zelenjava in sadje ter moka, zato sva vsake počitnice vlačila v prtljažniku vse to. Potem pa je prišel prvi sin in prostora za export je zmanjkovalo.

Tastu sem naročila, naj mi prinese 25 kg moke iz mlina v Ečki. Ta moka je res vrhunska. Tudi njegova pokojna žena jo je uporabljala za peko peciv, kruha in ostalo. Moka je bila pripravljena pri vratih, le še v avtu je bilo potrebno poiskati mesta. Moj soprog zelo dobro pakira, zna razporediti in založiti prav vsak kotiček. Takrat je na žalost zmanjkalo prostora za mojo moko. Uspela sem se spogajati, da najde mesta vsaj za 10 kg, ostalo pa naj ostane tam za očeta. Potem me je tast pogledal in me poklical na samo. Vprašal je, kaj naj zdaj naredi s tem žakljem. Razmišljala sva, potem pa mi je pomežiknil in rekel: “Da ga ubacim u kola? Naći ću ja mesta i za brašno!” In tako je bilo.

Presenečenje pa je sledilo v Sloveniji, ko je Laslo prinesel en žakelj moke in za tem še enega. Ni mu bilo jasno, le kdaj je napakiral še enega. Pa sem mu pomagala, da je bil ati, z mojim dovoljenjem.

Od vsega je le še moka na seznamu dodatnih gostov v našem prtljažniku. No, včasih tudi še kakšna marmelada,…

Pečen krompir s slanino

Sestavine:

  • 1 kg belega krompirja
  • sol
  • rožmarin po želji
  • 6 tankih rezin slanine
  • olivno olje

Pri pripravi krompirja ni nobene posebne umetnosti. Vsak zna olupiti krompir. Namignem naj vam, da naj bodo kolobarji in to zelo na tanko. Tanjši bodo kolobarji, bolj hrustljavo se bo krompir zapekel. Za začimbe uporabite sol in po želji nekaj rožmarina, zelo dober okus naredi. Ne skoparite z oljem, krompir ima rad maščobo. Rezine slanine pa naj bodo tudi tanke, prav zaradi hrustljavosti, drugače bodo gumijaste.

  1. Krompir operemo in narežemo na tanke rezine.
  2. Razporedimo po pekaču, solimo in prelijemo z oljem. Krompir ima rada maščobo.
  3. Na tanke rezine narežemo tudi slanino. Če bo preveč debela, ne bo hrustljava temveč gumijasta. Razporedimo po krompirju.
  4. Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj kar 50 minut.
  5. Poleg postrežemo solato s kislim zeljem, zeleno solato, pesino solato ali mešano okisano zimsko srbsko solato. Če potrebujete omako vam priporočam ali kečap ali kislo smetano. Tudi jogurt s koriandrom ni slab. Ampak slednje ni več Vojvodinsko. 😜

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑