Zelenjavna juha z miso pasto

Juha je pri nas nepogrešljiv del kosila. Vse se začne z njo. Fanta sta uživala v piščančji juhi z rezanci, rada pa pojesta tudi čisto zelenjavno juhico. Tokrat bomo kuhali z zelenjavo, ki jo imam v hladilniku. Dodala bom miso pasto namesto soli. Juha bo temno rjave barve in zelo hranljiva.

Miso pasta je fermentirana soja in riž s soljo, ki je v japonski kuhinji neprecenljiva zaradi hranljivih vrednosti. Vsebuje žive encime, s katerimi krepimo prebavni sistem, izboljšujejo kvaliteto krvi, in zagotavljamo ravnotežje sestavljenih ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov. Poskusite, odlična je!

Včeraj je na parkirišče pripeljal naš kmet iz Dupelj, ki prodaja okusno domačo zelenjavo. Pri njem kupiš žakelj krompirja in prosiš še za korenje pa ti napolni vrečko, da jo komaj neseš še z drugimi dobrotami iz vrta (koleraba, por, zelje, rumena koleraba, peteršilj, črna redkev, čebula, rdeča pesa, špinača…skratka sezonska ponudba zelenjave). Ko je na vrsti plačilo pa poteška vrečko in reče:”Hm, 5 eur. “Ja, res je tako!

Še nekaj je značilno zanj. Ko zaslišiš doneti iz avta glasno govejo muziko in obvestilo, “Najboljši krompir in zelenjava v Evropski uniji!”, hitro steci ven in se postavi v vrsto pri njegovem kombiju.

Tako sem prinesla domov cel kup korenja, peteršilja, pora in žakelj krompirja. Nastala je taka juha.

Sestavine

  • 20 cm pora
  • 1 korenje
  • 1 koren peteršilja
  • 1 koleraba
  • 1 krompir
  • 3 čajne žličke miso paste
  • žlica olivnega olja
  • Sol ali miso pasta
  1. Vse sestavine narežemo. Por, Koren peteršilja in korenje na kolobarje, krompir in kolerabo na manjše kose.
  2. Por popražimo na olivnem olju in zalijemo z vodo. Dodamo ostalo zelenjavo in zalijemo z vodo toliko, da je vsa zelenjava v vodi. Pokrijemo in kuhamo na nizkem ognju 20 minut.
  3. Ko odstaviš z ognja, solimo ali dodamo miso pasto. Koliko? Najprej eno čajno žličko, potem preveriš ali je dovolj slano. Če ni, dodaš še.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑