Vsak dan zjutraj pri zajtrku vprašam otroke, kaj bi danes radi jedli. Danes je prišel na vrsto soprog, da si izbere jed. Izbral je pasulj in palačinke s skuto.
No, pasulj ni posebno težka naloga, morda celo neverjetno preprosta, zato sem se je dolgo izogibala. Danes pa sem odprla kuharico moje tašče in prebrala recept. Laslo mi je povedal, da so pasulj nekoč jedli med tednom, zraven palačinke s skuto ali langoš ali futa. No, o tem pa drugič.🤔
Za pasulj uporabim kar fižol iz konzerve, ker je hitro kuhano. Če imam čas pa kupim suhega, ki ga namočim čez noč. Kuham debelo uro. Odvisno od vrste fižola.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 korenjčki
- 1 strok česna
- 1 velik gomolj peteršilja ali pastinjaka
- 500 g belega fižola
- 200 g svinjskih reber
- 200 g pelatov
- 1,5 l vode
- V posodo daš 2 žlici masti. Jaz uporabljam gosjo, da ima pasulj okus po Vojvodini.
- Še v mrzlo mast stresem sesekljano čebulo in jo pražim 10 minut. Če zmanjka maščobe, dodam 2 dl vode. Proti kocu dodam mleto sladko papriko.
- Med praženjem narežem korenje, česen in pastinjak in dodam, da se skupaj praži s čebulo 5 minut.
- Narežem rebra na kocke ali na trakove in dodam k ostalim sestavinam.
- Na koncu stresem še fižol, pelate in vodo ter začimbe.
- Počakam, da zavre in nato kuham 40 minut na temperaturi 6/9.
- Ko je kuhano postrežem na krožnike.
Dodaj odgovor