Moj prvi stik z langošem je bil na poroki. Laslo me je peljal prvič v Vojvodino. Bila je poroka njegovega kuma. Prišla sva tja par dni prej, ko se je vse pripravljalo. Ženske so kuhale, pekle, moški so postavljali šotor, klali živino za poročno kosilo in večerjo, postavljali klopi in dela je bilo čez glavo. Vsak dan so za pomočnike ženske tudi kuhale in takrat sem prvič slišala za langoš. To je sploščen krof, ki se je sladek ali slan. Če je slan se namaže kisla smetana s česnom ali nariba sir. Če pa želite sladkega, dajte v testo 100 g sladkorja. Po želji.
Za sestavine potrebujemo:
- 1 kg bele pšenične moke
- 1 kocka svežega kvasa
- žlica sladkorja za kvasni nastavek
- 2 dl mleka
- 500 g krompirja
- 20 g soli
- olje za cvretje ali kokosove masti
Priprava:
- V posodo stresemo celo moko. Naredimo luknjico, zdrobimo kvas, dodamo sladkor in dl mleka sobne temperature. Počakamo 20 minut, da kvasni nastavek vzhaja.
- Med tem skuhamo krompir kot za pire. Kuhamo 20 minut in ga zmečkamo v pire.
- Dodamo zmečkanega k moki in kvasu ter gnetemo v prožno testo.
- Dodajamo mleko po potrebi.
- Ko je testo pripravljeno, ga pustimo počivati 1 uro.
- Naredimo dolgo štruco in režemo 1 cm debele rezine. V vsak krog naredimo s prsti luknjice in ocvremo.
- Ocvrte odcedimo na papirnati brisači in postrežemo ali s kislo smetano ali naribamo sir.
Dodaj odgovor