Juha iz mladih kopriv

Kdo se boji črnega moža, bi bil lahko naslov tega bloga. Verjetno se boš vprašala zakaj.

Z otrokoma sem se odpravila na hiter sprehod ob naši Kokri. Tam je obilo čemaža in tako juho fanta obožujete, zato smo šli po zaloge za vsaj eno juhico. Pa na hitro smo se sprehodili.

Soprogu pa sem naročila, ker je ostal doma s Klaro, ki je spala, naj olupi in nariba krompir, olupi korenje in nareže čebulo. In z veseljem se je lotil dela. Mi pa v life!

Ulice so bile prazne in res smo bili hitro v gozdu. Nabirali smo čemaž, ko smo zagledali še mlade koprive. Pa smo nabrali še njih.

Domov smo prispeli in sledilo je presenečenje. Vse je bilo pripravljeno, le krompir je oksidiral! Joj me! Kaj se je zgodilo s krompirjem? Le kdo ga bo jedel? Čisto je porjavel…V meni je kar vrelo, vendar nisem smela biti preveč groba do soproga, saj mi vedno pomaga. Ne glede na to, da sem zadrževala jezo, jo je opazil sin in rekel, da je ati glasbenik in da ga ne smem obremenjevati s kuhinjo. Da naj pač drugič sama kuham, če mi kaj ni všeč.

Odšla sem v drugo sobo, zadihala in se vrnila kuhat. Pa vrag še ni počival! Pripravila sem za koprivino juho sestavine in pustila na veliki temperaturi, zato je voda hitro izparela. Kar naenkrat zavoham, da smrdi po zažganem…

Ma ne, še to! Samo še to mi je manjkalo, sem pomislila. Potem pa me prešine… Vse bo dobro. Zamislim si okusno juho in burek, ki sem ga pripravila za zraven. Pač, malo več dela se mi je naredilo, kot sem planirala, pa kaj.

Vzamem novo posodo, vanjo preložil tisto zelenjavo, ki je ostala dobra, zalijem z vodo in kuham dalje. Dodam rjav krompir in na koncu zmiksam vse s palčnim mešalnikom.

Ne boš verjela, ampak juha je bila vrhunska, prav taka kot sem si jo zamislila. Za zakuho sem ji dodala obrezani del vlečenega testa in to je juho popestrilo.

Sestavine:

  • 1 pest mladih kopriv
  • 1 pest čemaža
  • 1/2 čebule
  • 1 🥔
  • 1 🥕
  • sol, muškatni orešček

Priprava:

  1. Čebulo sesekljaš na majhne kockice in jo popražiš na olivnem olju.
  2. Olupiš krompir, korenje in na trakove narežeš koprive in čemaž.
  3. Zaliješ s 700 ml vode in kuhaš 25 minut na srednjem ognju (4/9).
  4. Na koncu dodaš natrgane kose testa in pokuhaš 5 minut. Soliš in dodaš še muškatni orešček po okusu.

0 thoughts on “Juha iz mladih kopriv

Add yours

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑