Imam prijateljico Azro. Je arhitektka, ukvarja pa se z ročnim delom. Moja sinova jo obožujeta, ker jima za pusta naredi čudovite maske. Meni šiva obleke, ki so posebej lepe in moderne. Loti se vsega tudi torbic, denarnic in tudi mask za obraz. Njena lepa lastnost je, da je natančna. Ne kuha posebej rada, ima pa ogromno vedenja o kuhanju, sestavinah, začimbah, receptih,… Res enciklopedija na mnogo področjih. Prihaja iz Bosne, zato sem jo povprašala o receptu za burek.
Prvo, burek je samo mesni. Če hočeš s sirom, je to pita. Tako razumejo Bosanci.
Imam še eno anekdoto v zvezi z burekom. Pride prijatelj Bosanec v Srbijo. V pekarni zahteva burek. Prodajalka ga vpraša s čim, on pa ji odvrne, da bi burek. Ona vztraja s čim hoče burek, na kar se on vda in reče, da z jogurtom.🤣🤣🤣🤣
Poklicala sem jo, da bi mi povedala svoj domači recept. Azra pravi, da so v njeni hiši delali burek, šareni burek, to je z mesom in krompirjem. Pravi pa, da najboljši burek pripravi njena prijateljica, ki v meso doda mleko. Ne ve zakaj, ampak okus je baje vrhunski.
Testo
- 500 g gladke moke
- 250 dl vode
- 1 žlica olja
- 1 žlica soli
Vse sestavine zmešamo, da naredimo voljno testo. Iz enega testa naredimo 4 kroglice testa ali jufke. Premažem z oljem in pustim 1 uro pokrito s krpo na sobni temperaturi.
Nadev
- 200 g mletega mesa
- 1 čebula
- 1 žlica vegete in sol
- 500 g naribanega krompirja
- 1 dl mleka
Priprava:
- Čebulo drobno sesekljaš. Dodaš meso in začimbe ter mleko.
- Krompir olupiš in naribaš. Soliš in odcedim.
- Zdaj razvlečem testo. Azra pravi, da so imeli doma poseben lesen pladenj za razvlečenje testa. Okrogle oblike. Jaz sem si izmislila svoj pripomoček.
- Zdaj nadevaš nadev in zaviješ.
- Naloži v pekač in peci na 200 stopinj 40 minut.
- Ko je pečeno poliješ z 2 dl vrele vode čez burek in pustiš 5-10 minut v vroči pečici, da voda izpari, jed pa se navlaži.
- Vzemi iz pečice, pokrij s krpo in pusti 15 minut pokrito, da se ohladi.
In, da, postrezi z navadnim jogurtom! Njami! 😜
Dodaj odgovor