Velika noč prinese veliko priprav in še več materiala, ki ostane. Nikoli ne vem, koliko pripraviti, da ne bo premalo.
Morda se mi je ta strah pred pomanjkanjem vtisnil v spomin, ko smo začeli obiskovati Vojvodince. Tam ne smeš zapustiti mize, da ne bi poskusil vsaj nekaj jedi. Gospodinje pa nimajo občutka, koliko je dovolj in za vsak slučaj pripravijo več, četudi hrana ostane. Polna miza dobrot se kar šibi, in karkoli poskusiš, vse je posebej okusno. Če gospodinja pripravi premalo hrane za goste, potem ni prava gospodinja. No, pa smo tam!
Verjetno je še kakšna gospodinja, ki ji ostane velikonočna šunka. No, nič hudega. Na nedeljo pripravim za kosilo ričet s šunko. Dodam grah, korenje, peteršilj. Soli ne uporabim, saj je že šunka dovolj slana.
V torek pa pripravim testenine s kuhano šunko. Res so odlične, postrežem še z zeleno solato, najraje radič, ki je grenak in pomaga jetrom, da dobro prečistijo kri, ki smo jo napolnili z obilo holesterola.
Sestavine:
- 500 g testenin metuljčkov
- 200 g na trakove narezane kuhane šunke
- 1 paradižnik
- 200 g kisle ali sladke smetane
- 1 pest peteršilja
Priprava:
Testenine skuhaš.
Pripraviš omako: na trakove narežeš šunko, v paličnem mešalniku zmešaš paradižnik in smetano. Vse skupaj pogrej na srednjem ognju in dodaj testenine.
Postrezi.
Priporočam radičevo solato. Grenko z balzamičnim kisom in bučnim oljem.
Dodaj odgovor