Falafel

To Bližnje Vzhodno jed sem prvič poskusila na Tajskem. Tajska je bila (zdaj ne vem) zelo poceni za naše razmere. Jedel si v vrhunskih restavracijah ali eksotične jedi drugih dežel po ugodni ceni. Spomnim se, da sva s prijateljem obiskala vrhunsko Korejsko kuhinjo, preizkusila skoraj cel meni in na koncu plačala, kot bi rekel 20 EUR za oba.

Ko sva odkrila to, sva imela kar kulunarično odisejado, enkrat Indijsko, drugič Izraelsko, tretjič Japonsko, potem Kenijsko, in na koncu Korejsko. Zanimiva izkušnja za moja dvajseta leta.

Priprave falafla sem se lotila iz radovednosti. Poskusila sem ga tudi v Sloveniji na Trubarjevi v Ljubljani in vprašala iz česa je. Kuhar mi je razložil, da čečirikina moka, česen, koriander, petršilj, olje, jajce, limona in voda. Vse skupaj zmiksaš in dobiš gosto zmes, ki jo oblikuješ v kroglice.

Kroglice ocvreš v kokosovi maščobi oziroma bolj popečeš na obeh straneh. Na vsaki strani priblužno 1-2 minuti.

Okus v falaflu je izjemen. Meni se zdi zelo svež, če vsebuje koriander. Drži pa, da sta čičirikina moka in koriander ključna za to jed.

Jed je enostavna za pripravo, jaz v oblikovanje kroglic vključim moje fante vseh starosti. Tako da je lahko to družinski izziv.

Priporočam vam jo, res je okusna. Ne sekirajte se, če se vam bo drobila, jaz zato dam eno jajce, da se sestavine bolj povežejo.

Seveda pa ne smejo manjkati pita kruh in humus, omaka iz čicerike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑