Zajček in priloge za nedeljsko kosilo

Čeprav kuham vsak dan, je ob nedeljah najboljše kosilo. Enkrat smo se pohecali pred otroki, da imamo ob ponedeljkih za kosilo, burek, ob sredah testenine, ob petkih fižolovko s palačinkami, ob sobotah pico in ob nedeljah zmešamo vse, kar ostane od tedna.🤣

Seveda temu ni tako!😄 Nedelja je Gospodov dan in tako posebno naj bo tudi kosilo.

Blizu nas imamo znance, ki živijo na čudovitem in čistem predelu Gorenjske. Za nas vzredijo piščance, zajce, koze in ovce in tako poskrbijo, da imamo zdravo in domače meso. Tokrat imam polno zamrzovalno skrinjo zajčka.🐇

To nedeljo bom pripravila domačega zajca z zelenjavo, krompir v kosih, ješprenj z rdečo peso, solato in za sladico Pavlovo torto.

Sestavine:

  • 4 zajčje noge (2 sprednji, 2 zadnji)
  • 4 🥕 korenja
  • 1 čebula
  • 1 česen
  • 2 bučki🥒
  • 1/2 kg 🥔 krompirja
  • Zelišča: domača vegeta, peteršilj, žajbelj

Zajca vedno pečem v pečici. Imam posebno posodo, ki jo je prinesel v zakon moj soprog. Kupila mu jo je mati, da bo v njej lažje pripravljal meso. No, seveda je ta posoda počakala mene in je zdaj redno v uporabi, ko pečem meso. V njej zrak kroži, ko je pokrita se meso peče v lastnem soku. Kadar pripravljam meso, ki je polno soka, niti ne potrebuje olja, tako je hrana eko zdrava in odličnega okusa. Pa še neverjetno enostavno je pripraviti katerokoli meso.

Jaz najprej pripravim zelenjavo. Korenje olupim in narežem na kolobarje. Olupim čebulo in jo razdelim na četrtinke. Potem operem bučke in jih narežem na debele (10 cm) kolibarje (nič ne lupum). Še česen olupim in narežem na 4 kolobarje.

Sledi meso. Vse okončine položim na vso zelenjavo. Dodam žlico vegete, in na zajca dam nekaj lustov zdrobljenega žajbla. Dolijem 1 dl olja in pokrijem posodo. Dam v pečico ogreto na 150 stopinj in pečem 2 uri. Počasi. Ko je pečeno, vzamem iz pečice in pustim pokrito do serviranja.

Priloga

Za prilogo pripravim krompir v kosih. Pripravim ga takole, da ga najprej operem, olupim in narežem na srednje velike kose. Kuham v soljeni vodi 20 minut. Ko postrežem ga polijem z omako od mesa in posujem svež peteršilj.

Kot druga priloga, pripravim rdečo peso v ješprenu. Meni osebno je bolj okusno, če polijem prav tako z omako od mesa. Vedno pa pripravim tudi solato. Prileže se radič.

Ješprenj z rdečo peso

Za posladek sem pripravila Pavlovo torto. To je torta iz samih beljakov, kar nekaj slafkorja, žlice koruznega skroba in malo kisa.

Za dekoracijo imam rada maline, jagode, borovnice. Kadar ni sezona tega sadja, uporabim breskve iz kompota. Torto premažem s stepeno smetano, čez pa naložim sadje. Njami!

Tako, draga bralka. Naj vam nedeljsko kosilo tekne in obilo užitka vam želim.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑