Buhtli moje mame Milke

Kadar pridem k mami Milki na obisk, ima pripravljene buhtle. Rojena je leta avgusta 1932 in vedela sem, da je pred vojno delala v kuhinji neke gostilne.

Zbujala se je zgodaj ob 4.00, da je točno ob 6.00 bila na svojem delovnem mestu. Za intermezzo, takrat ni bilo avtobusov kot danes, vso pot iz njene vasi do mesta, je prepešačila in seveda tako tudi nazaj domov. Si še kdo danes predstavlja kaj takega? Za namenček še izvem, da je bila moja stara mama v tej gostilni kuharica, vajenka. Torej je obiskovala kuharsko šolo.

Tradicija kuhanja pri nas se je nadaljevala, saj je moja mami rada pekla in celo razmišljala o srednji slaščičarski šoli. Ker pa je bila šola daleč in ni bilo denarja za študij, je končala na trgovski šoli. Še dobro, saj ji je bilo računanje, gospodarjenje in planiranje denarnih tokov prirojeno. Z očetom sta postavila uspešno podjetje, kjer je brusila svoj finančni potencial.

Za kvasni nastavek lahko uporabiš sveži ali suhi kvas.
Da bodo buhtlji mehki, dovolj dolgo mesi testo, vsaj 10 minut. Seveda, če imaš robota, sicer pa tudi bodo drugače uspeli in bodo okusni.

No, pa da ne zaidem od buhtlov… Očitno se določeni dedni zapisi prenašajo iz roda v rod. Tudi jaz uživam v kuhinji in iz te moje ljubezni in podpore soproga in še koga je nastal ta blog in številne kuharske delavnice.

Sestavine:

  • 1000 g moke (500 g ostre moke, 500 g gladke bele moke 500 Tip)
  • 20 g kvasa
  • 1 žlica sladkorja za kvas in 3 žlice sladkorja za testo
  • 5 dl mleka
  • 1,5 dl olja
  • 2 cela jajca+ 1 za premaz
  • sol
  • Nadev: marmelada ali čokoladni namaz
Moja mama Milka pravi, da morajo biti buhtli rahli. Ko jih oblikuješ v kroglice, se jih s spodnjim delom namoči v olje, da se ne primejo dna pekača.
Ko so pečeni, jih obrneš na glavo in pisuješ s sladkorjem v prahu.

Postopek

  1. Pripraviš kvašeno testo. Vso moko streseš v posodo. Narediš jamico in vanjo daš kvas, sladkor in 1 dl mleka. Pustiš 15 minut, da kvas vzhaja.
  2. Zdaj dodaš jajca, ostalo mleko, olje, sladkor in ščep soli. Vse premešaš v zmes, ki jo pustiš vzhajati 1 uro.
  3. Iz testa oblikuješ 18 kroglic približno 90 g.
  4. Vsako kroglico z roko sploščiš in jo nadevaš z izbranim nadevom. Zopet oblikuješ keoglico in spodnji del namočiš v olje, da se ne prime pekača. Polagaš jih v pekač eno poleg druge. Naj vzhajajo 15 minut.
  5. Premaži jih z jajcem in v pečici peci 30 minut na 180 stopinj.
  6. Pečene obrni iz pekača, posuj s sladkorjem v prahu in postrezi.

Strani: 1 2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑