Tortilija ali Mehiška palačinka. Nekoč hrana revežev, danes pa prava eksotika.
Kot vsaka tradicionalna jed, so tudi tortilje preproste za pripravo. Vzame nekaj časa, vendar doma pripravljena tortilije nimajo primere s kupljeno. Recept je preizkušen in vedno uspe!
Potrebuješ 1 uro za počivanje testa, napolniš pa jo s čimer koli meso, riba, zelenjava,…
Testo je iz pšenične moke, original pa iz koruzne ali vsaj pol pšenične in pol koruzne moke.
Sestavine za 12 tortilj:
- 250 g moke (uporabila sem pšenično)
- 1 žlička soli
- 80 g olja
- 100 g vode
Priprava:
- Moko, sol, olje in vodo zmešamo v gladko testo. Jaz ga pripravim v kuhinjskem robotu in ga mešam 10 minut.
- Pustim počivati 1 uro.
- Potem naredim štruco in jo razrežem na 12 enakih delov.
- Vsak del oblikujem v kroglico in jo razvaljam v tanko palačinko.
- Zdaj pa peka. Lahko vzameš ponev za palačinke. Segrejem ponev na največji temperaturi in vržem prvo tortilijo za 30 sekund gor. Tortilija še napihne. Potem obrnem in še enkrat pečem 30 sekund. Če pustim dalj časa, potem se malo zažge. Mene ne moti, je stvar okusa.
- Lahko pa naložiš tortilije na pekač in z njimi v ogreto pečico. Peci 5 minut in obrni še za 3 minute.
- Vsako tortilijo shrani v topel pekač in jo pokrij do uporabe.