Korejski ulični sendvič ( Gilgeori toast)

Koreja, dežela zdravega prehranjevanja. Najbolj poznana korejska jed je kimchi. To je fernentirano kitajsko zelje s čilijem, dijakonsko redkvijo, ingverjem in soljo. Za korejsko hrano je znano, da vsebuje veliko fermentiranih jedi, ki so za telo lažje prebavljive, vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov ter so super živila, ki dvigajo odpornost organizma.

Še nekaj je tipičnega v korejski kulinariki. V eni jedi je združeno 5 okusov: sladko, slano, kisli, pekoče in grenko. Hkrati pa je korejska jed pisana in vsebuje 5 barv modro, belo, rdečo, rumeno in zeleno. To je ključ za pripravo po okusu bogatih obrokov in očem privlačnih jedi.

To kar me močno poveže s korejsko kulinariko pa je dejstvo, da je večina sestavin dostopna nam v Sloveniji. V mislih imam zelenjavo, ribe, meso in večino zelišč, ki jih gojimo tudi mi in je za nas lokalna hrana. Zelje, česen, čebula, špinača, brokoli, jajca, vse meso,…le z ribami so res odlično založeni.

Mene je na začetku prepričal tale korejski ulični sendvič. Ta sendvič si radi privoščijo študenti in delavci različnih stanov in je hranljiv, lahkega okusa in nasiten obrok. Kar me je zmotilo, je to, da Korejci uporabljajo precej sladkorja pri pripravi jedi. Ne recem, da jed ni okusnejša pa vendar rajši sladkor izpustim.

Glavne sestavine za sendvič so:

  • 2 jajci🥚
  • 1 mlada čebula (tudi zeleni del)
  • 1 korenček 🥕
  • 1 pest narezanega zelja,
  • 2 rezini toast ali katerega koli sira,
  • 4 rezine 🍞
  • majoneza, ketchup in sol.

Priprava:

  1. Najprej na maslu popečeš rezine kruha na obeh straneh. Da so zapečene kot toast. Kruh daj na stran.
  2. Na kockice nareži korenje, na kolobarje celo čebulo in na trakove zelje.
  3. Stepi jajci in dodaj vso zelenjavo. Soli.
  4. V isti ponvi, kot si pekla kruh, tudi na maslu ocvri palačinko iz mase. Peci 3 minuti na eni strani, da je dobro pečena in potem obrni še na drugo stran. Ko je pečeno, razpolovni palačinko na četrtine.
  5. Zdaj sestavi sendvič: kruh, ketchup, jajčna omleta, majoneza, sir, majoneza, omleta, majoneza in kruh.

Nič ne bo narobe, če v sendvič dodaš še kaj svežega narezanega zelja ali celo kar kimchija.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑