Kürtőskalács

Najprej ti zaupam mojo zgodbo o tej slavni madžarski sladici. Že dalj časa sem nameravala pripraviti kurtuš kolacs. Našla sem recept, raziskala kako nadomestiti valjčke z alternativanim, če jih nimaš, razpisala termin delavnice in…. pride korona in vse zastoji!

O Bog! Kaj pa zdaj. Ja nič, ko bo tole mimo, se lotim dela. Potem pa dobimo obiske in prijateljica me vpraša, če imam kak recept za kurtus kolač, ker ima ona valjčke in bi rada prezskusila, če bi ji uspelo. Ali si predstavljaš to veselje v mojem srcu?!!! Tako sem jo nagovorila, da mi prinese valjčke in bom jaz na njenem mestu naredila preizkus recepta in kuharske opreme!

Potem pa naj še kdo reče, da ni Boga!

Torej, kurtus kolacs je slavno madžarsko v rog zvito sladko puhasto pecivo iz kvašenega testa. Prvič smo ga jedli na Balatonu.

Kürt po madžarsko pomeni rog. Angleži ga prevedejo kot cimetov kolaček, v slovenščini pa sem slišala, da se imenuje dimnikarski kolač, ker izgleda kot dimnik.

Priprava testa ni zahtevna. Najbolj je zahtevna peka. Kolači naviti na valjast model morajo viseti. Poglej sliko. In kolač je potrebno v pečici obračati. Jaz jih obrnem na 10 minut, da se zapečejo enako na obeh straneh.

Prvič, ko sem jih pekla so bili preveč vzhajani. Bili so kot napihnjeni baloni. V drugo pa so uspeli, kot bi jih pekel zverziran mojster. Pa še to… kolače nujno premaži z oljem in jih povaljaj v mešanico sladkorja in cimeta pred peko!

Torej potrebuješ točno slediti receptu, kar meni ne uspe vedno, saj mislim, da imam boljšo idejo🤥. Na koncu pristanem na preizkušena navodila in… taraaaa, zadeva uspe! 😁

Priprava modelčkov, valjčkov

Tu imaš več možnosti. Prvič lahko vzameš prazne pločevinke, jih oviješ z alu folijo in nanje naviješ testo. Edino ročaje moraš narediti. Mogoče prebodeš s kuhalnico, da se bodo kolači pekli viseče.

Drugič, vzameš lahko leseni valjar, ga oviješ z alu folijo in ponoviš postopek kot prej.

Tretjič, vzami rolice za wc papir in jih ovij z alu folijo. Za ročaje vzemi leseno kuhalnico, ki lahko služi za ročaj.

Sestavine:

  • 600 g bele moke tip 500
  • 30 g svežega kvasa ali 1,5 suhega kvasa
  • 60 g sladkorja
  • 240 ml mleka
  • 90 g masla
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička soli
  • olje za premaz

Posip:

  • sladkor
  • cimet

Priprava:

  1. V skledo daj vso moko. Naredi jamico in nadrobi kvas, dodaj sladkor in polovico mleka.
  2. Počakaj 20 minut, da kvas naraste.
  3. Zdaj dodaš vse ostale sestavine. Mleko, sol, maslo in jajci.
  4. Jaz zdaj vklopim svoj mešalnik in naj meša, da je testo gladko in svilnato. Mešam kar 10-15 minut. Testo pride precej puhasto.
  5. Pusti počivati 1 uro na sobni temperaturi.
  6. Med čakanjem pripravi valjčke. Lahko si jih kupiš. Oviješ jih z alu folijo, da se testo ne prijema lesenega valjčka.
  7. Ko je testo podvojilo svoj volumen, pomokaj površino in zvrni testo na mizo. Oblikuj štruco in iz nje zreži 8 kroglic. Testo razvaljam na tanko v krog. Izrežem trakove in jih navijem na valjčke. Poskusi to narediti hitro, da vmes testo ne naraste preveč.
  8. Pripravljene rogaste tulce premaži z oljem in jih povaljaj v mešanico sladkorja in cimeta.
  9. Robovi valjčkov naj bodo nataknjeni na rob pekača.
  10. Tako pripravljene kolačke peci v ogreti pečici na 180 stopinj. 10 minut na eni strani in 10 minut na drugi strani.

0 thoughts on “Kürtőskalács

Add yours

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑