Korejska kulinarika je zelo bogata in zdrava. Ima mnogo okusnih vegetarijanskih, mesnih in ribjih jedi. Veliko se uporablja paste vseh vrst, ki vsebujejo čili, zaradi česar so jedi pekoče alu sojina omake, črne fižolove paste idr. To so fermentirani dodatki pripravljeni po naravnih postopkih, kar ohrani jedi bogate s hranili in dajo okus, ki te prevzame. Miso pasto gotovo poznaš, ane?
No, pred davnimi leti, sem se potepala po Tajski. Takrat sem se prvič srečala s tofujem. Ampak šele zdaj odkrivam njegovo vsenamensko uporabo. Z raziskovanjem Korejske kuhinje sem spoznala, da je tofu lahko bolj grob ali svilnat. Ta svilnat je bolj za juhe, grobi pa za omake, paniranje, sendviče ipd.
Tofu je sojin pripravek ali sir in vsebuje precej vode. Sojina semena zmeljejo v pasto in namočijo v vodo. Četudi ga sušiš na papirnati brisači, se nikoli ne odmoči. Nima pa okusa in se uporablja za sladke ali slane jedi.
Nič hudega. Azijci ga radi namočijo v sojino omako z dodatkom čilijeve ali paprične omake. Dodajo sezamova semena, narežejo zeleni del mlade čebule, malo česna in ingverja in omaka je pripravljena. Ta isto omako uporabljajo tudi za slane palačinke ali druge ocvrtke.
Recept, ki sem ga našla, je malo modificiran, saj vsebuje ketchup. No, tudi jaz sem imela pomisleke ampak po poskusu, je bil okus naravno odličen.
Sestavine:
- 120 g tofuja
- 3 žlice ketchupa
- 1 žlica sojine omake
- 1 sesekljan strok česna
- 1/2 žlice medu
- nekaj semen suhega čilija ali 1/2 žlice čilijeve paste
- 1 mlada čebula (zeleni del)
- 1 žlica sezamovih semen (celih)
Priprava:
- Tofu nareži na rezine in jih osuši na papirnati brisači.
- Razreži na manjše kose (2cm x 2 cm).
- V ponvi segrej sezamovo olje in ga popeci na obeh straneh. Da lepo porjavi.
- Shrani v posodo in pripravi omako.
- Zmešaj vse sestavine in tofu stresi v omako, da se prepoji.
- Nato še enkrat ogrej ponev in v sezamovem olju popeci mariniran tofu.
- Na koncu ga posuj s semeni in narezanim zelenim delom mlade čebule.