Dvobarvni polžki tete Mimi

Nikoli nisem imela izziva pripravljati piškotov. Ko pa sem začela vodit delavnice kuhanja za mlade iz društva Sožitje, mi je prišel pod roko res zanimiv recept.

Zakaj zanimiv?

Piškoti so dvobarvni (beli in črni) in v obliki polžkov ali spirale, kar je otrokom ponavadi zanimivo.

Tako sem se spomnila na svoje otroštvo in tete Mimi, ki je pekla prav take piškotke. Prosila sem jo za recept, ki je spodaj. Edino kar sem izpustila je pecilni prašek, ki se ga prav nič ne pogreša. Sodobna zdrava različica prenese tudi pirino moko in kokosovo maščoba namesto masla. Preveri tudi ti!

Svetujem ti, da se testo pred valjanjem zares dobro strdi. Razvaljaj ga tako, da je testo na peki papirju, čezenj pa povezni folijo v kateri si ga hranila v hladilniku. Testo valjaš čez PVC folijo.

Sestavine:

 • 500 g moke (250 g ostre, 250 g gladke bele moke)
 • 250 g masla
 • 2 jajci
 • 100 g sladkorja

Črno testo:

 • 2 žlice kakava brez sladkorja

Priprava:

 1. Vse sestavine razen kakava daj v mikser in mešaj, da nastane gladka zmes.
 2. Vzemi tehtnico in maso razpolovi na pol. V en del daj kakav.
 3. Obe polovici zavij v folijo in naj odstojita vsaj 2 uri v hladilniku, da se maslo strdi.
 4. Vzami prvo testo, in ga razvaljaj na peki papirju v krog na debelino 5 mm.
 5. Vzemi drugo testo in ga razvaljaj na peki papirju zopet v krog 5 mm debelo. Kroga morata biti približno enako, da se prekrijeta. Če pa ne, se ne sekiraj.
 6. Zdaj sledi zavijanje kot pri ruladi. Počasi. Na konceh bo verjetno testo malo obviselo v zraku. Nič hudega.
 7. Nujno vrni testo nazaj v hladilnik, da se močno strdi. Šele potem razreži na 5 mm debele rezine.

Preden rulado razrežeš na male piškotke zopet preveri, da je testo trdo. Sicer oblika ne bo okrogla ampak elipsa. No, lahko je pa tudi taka.😄 Okusa ne bodo spremenili.

Ko jih polagaš v pekač, naj bo med njimi razmaka za en prste, sicet se bodo piškoti zlepili skupaj. No ja, kdo pa pravi, da stiskanje ni lepo. Čez ljubezen je ni! 😍😜

In še to! Konca zavite rulade jaz stisnem skupaj in tako tukaj dobim drugačen vzorec kot polža. Tako sem izbirala piškote za slikanje in se pritožila, da niso vsi lepi, pa mi je sin dejal:”Poglej mami, kako lep srček!” Tako, da ni vse tako, kot se zdi. 😉

by Ula, kuharska mojstrica 💝

Preizkusila sem enak recept le moko sem v celoti zamenjala s pirino. Konsistenca testa je ostala enaka. Okrasila pa sem jih z orehi, ki sem jih le rahlo pritisnila na piškotek pred peko.

Prav take je delala moja teta Mini iz Kokrice. Mimi, hvala. 💗

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑