Štrudel moje mame Irene

Letošnji mesec junij nas je res obdaril s češnjami! Češnje vsepovsod! Vendar zaradi dežja so hitro propadale in zato smo jih morali porabiti čim prej.

Moja mami jih je spakirala in zamrznila, nekaj pa jih je takoj spekla v češnjevem zavitku. In prav ta čas se je odpiral nov Medgeneracijski center v Naklem, kjer sem bila povabljena, da se predstavim s svojimi aktivnostmi.

Kaj misliš, da sem si izbrala? Seveda, češnjev štrudel! Obiskovalci so bili navdušeni, prav tako tudi kuharice. Saj veste, da je kuharica najbolj vesela, če ima dobre jedce.


Zadnjič na morju sem opazovala svojo mamo, kako sem ji podobna 🙈. Vsak prosti trenutek je bila v kuhinji in načrtovala jedi, s katerimi bi nas rada razvajala! 😋

Kar na enkrat jo vidim, da ima zunaj borovnice in češnje. Ja, odtajevala jih je kar na soncu! Na mizi pa že pripravljeno vlečeno testo, da pripravi slastne zavitke!

Oooo, sem si mislila, to bo pa štrudel! Sezona s češnjam gre h koncu, ampak tu so še borovnice,.. In res, češnjev,… ko ji je zmanjkalo češenj, je vzela še borovnice. Tudi tukaj sva si podobni. V kuhinji nikoli ne komplicira, vedno se znajde s tistim, kar ima.

Sestavine:

  • 8 listov vlečenega testa
  • 1 kg češenj brez koščic
  • 2 žlici sladkorja za vsak zavitek
  • 2 žlici gresa za vsak zavitek
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • cimet
  • olje

Priprava:

  1. Vzemi en list testa in ga premaži z oljem. Čezenj položi še en list in ga tudi premaži.
  2. Zdaj na eno tretjino po dolžini razporedi češnje. Naj zgoraj ali spodaj ostane prostora 5 cm, da boš spodvila strudel.
  3. Posuj s sladkorjem, cimetom, gresom in polovičko vanilijevega sladkorja. Zavij.
  4. Na koncu spodnji del štrudla spodvij, da ne bodo češnje zlezle med peko ven. In položi v namaščen pekač. Enako ponovi z ostalim testom.
  5. Pečica naj bo ogreta na 200 stopinj. Peci 25 minut.
  6. Potem pripravi 2 dl vode in 2 žlici sladkorja. Po 25 minutah vzemi štrudel iz pečice in ga polij s to mešanico. Postavi ga nazaj v vročo ampak izklopljeno pečico in pusti še 5-10 minut, da se voda spovre.
  7. Zdaj ga končno vzemi ven. Jaz imam rada, da se ohladi, potem pa ga poštupam še z mletim sladkorjem.

Verjetni ti ni treba povedati, da sladkor lahko zmelješ sama v mlinčku za kavo.

Kuharska mojstrica Ula

Naj ti tekne.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑