Domača vegeta

Ali veš, kakšen zaplet se je zgodil, ko smo v Naklem imele prvo kuharsko doživetje?

Bil je julij. To je bila moja prva kuharska delavnica v Naklem. Vsebino sem načrtovala glede na razpoložljivost zelenjave na vrtu in sem se domislila domače vegete. Delala sem jo že pred leti, vendar sem pred kratkim dobila od našega župnika za darilo domačo vegeto in recept z navodili. Tako, vse je bilo pripravljeno.

Še z organizatorko Mojco sva se domenili, da prinesem svoj multipraktik, ki pa sem ga dobila v dar od mami pred mesecem. Prav veselila sem se, da ga uporabim. In se je zgodilo…

Mojca je nabavila sestavine, prav toliko, kot sem ji naročila, prinesla kozarce za vlaganje, jaz pa svoj aparat. Gospe so prišle in vse je bilo nared.

Najprej smo očistile vso zelenjavo, korenje, cvetačo, peteršilj, por, čebulo, česen papriko, paradižnik,… Narezale na male kose in zelenjava je bila pripravljena za v mikser. Lepo napolnim posodo, vklopim v šteker in zavrtim gum. Nič! Še enkrat. Nič!… Potem pomisli, da morda šteker nima elektrike, odnesem aparat na drug konec kuhinje, vklopim v nov šteker, zavrtim gumb multiptaktika,… nič! Odvijem pokrov, stresem zelenjavo ven, preverim vse dele mikserja, sestavim nazaj, napolnim posodo, zavrtim gumb…. nič!

Nagajivi multipraktik

Zdaj mi je postalo že vroče. Razmišljam, da morda mikser ne dela. Ampak saj je nov… mogel bi delati!

Potem pokličem soproga, ponavadi, ko se slišiva vse čarobno začne delati! Dvigne telefon, povem mu, kaj me muči, medtem ena udeleženka vrti gumber, vklopi,….in…. mikser začne delati! Aleluja!!!

Ljubi hvala, vse dela, oprosti, da sem te zmotila! Oh, kako sem se oddahnila! Uffff….

Potem pa lepo zmiksamo vso zelenjavo, posolimo in spakiramo v kozarčke.

Sestavine za 4 kg zelenjave in cca 12 kosov 250 ml kozarčkov:

  • 500 g korenja
  • 250 g čebule
  • 1 por
  • 1 paprika
  • 5 paradižnikov
  • 1 česen (ne cel strok)
  • 1 manjša cvetača s perjem
  • 5 rumenih korenjev
  • 250 g peteršilja s korenino
  • 1 gomolj zelene
  • 1 žlica soli na 1 kg zelenjave

Priprava:

  1. Vso zelenjavo opereš in jo narežeš na manjše kose.
  2. Vse skupaj daš v multipraktik in zmiksaš, da dobiš drobne kose zelenjave.
  3. Zelenjavo soliš in pustiš cca 1 uro, da se zaradi soli izloči voda.
  4. Goščo napolniš v kozarce, dobro odcediš, vodeni del, ki je ostal, pa odliješ.

KOCKE ZAMRZNJENE DOMAČE VEGETE

Iz vode, ki ostane od vegete in zelenjave lahko narediš zamrznjene kocke vegete. Zamrzneš v modelčku za ledene kocke.

Ula, kuharska mojstrica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑