Pečene sardele in kozice s krompirjem in blitvo

Prav danes sem razmišljala, ali mora letni čas odgovarjati, da se odločim za pripravo ribjih jedi, če vem, da so ribe res bogate z omega 3 maščobami, ki jih pridobimo lahko še iz orehov, lanu, lanenega ali orehovega ojla. Da, očitno je poleti potreba po lažje prebavljivi hrani tudi naravna potreba organizma.

Na mojem zadnjem predavanju o super živilih iz našega vrta sem govorila o sardelah. V bok sem jih postavila z lososom in ugotovila, da imamo več hranljivih snovi in tudi cenejše so.

Naše mesto Kranj je pravzaprav butično mesto. Imamo tudi ribarnico Delfin, kjer kupim vedno sveže ribe. Tokrat sem prišla ob 11. uri in komaj dobila kilo sardel in pol kile kozic.

Pa sem se spomnila, da imam v shrambi še eno super živilo in sicer krompir. Ta vsebuje ogromno vitamina C, mineralov in je popolnoma brez maščob. Kul, skuhan krompir te zelo nasiti, zato sem ga pripravila s špinačo in popestrila mediteransko kosilo s superživili z domačega vrta.

Zdaj pa še nekaj besed o izletu v ribarnico. Pridem v ribarnico in si nataknem masko. Gospa me vpraša, kaj bom vzela. Zanimalo me je, kakšna je razlika med sardelami in sardoni, saj je na vratih pisalo, da imajo oboje. Razložila mi je, da so sardoni manjši in manj mastni, ampak jih nimajo več. Zato sem vzela še kozice.

Potem pa mi je ponudila osliča iz paganale. Praskam se po glavi, kje je to področje, ali pa morda kaka država. Res smo imeli strogega učitelja geografije, kjer smo znali vse države sveta z glavnimi mesti na pamet, ampak se nisem spomnila, kje je to.

Doma so me učili, kdor jezika špara, kruha strada, in sem jo radovedno vprašala, od kje pa je ta oslič. In veš kaj mi je odgovorila? “To je trnek.” Trnek?, razmišljam in ko mi potegne lajtunga, se spomnim:”Aja, na trnek je ulovljena riba!” 🙄

Udarim se pi glavi in mislim, kakšno srečo imam, da sem temnolasa, da lahko skrijem svojo inteligenco. 🤣

Sestavine za 5 odraslih:

 • 1 kg sardel
 • 500 g kozic
 • olivno olje
 • 1 kg krompirja
 • 300 g blitve
 • 1 česen

Priprava:

 1. Olupi in nareži krompir na večje kose. Skuhaj v soljeni vodi 20 minut.
 2. Odlij vodo in krompir pusti v cedilniku.
 3. V soljeni vodi skuhaj blitvo. Na hitro, 5 minut in jo odcedi.
 4. Sesekljaš česen in ga v olivnem olju pogreješ. Ne sme porjaveti. Potem stresi še krompir in blitvo.
 5. Pomešaj in postrezi.

Priprava sardel in kozic

 1. V ponvi segrej olje. Ko je vroče, stresi kozice. Peči na vsaki strani 2 minuti.
 2. Enako pripravi sardele.

Umivanje rok, ko jemo rakce

Rakce jemo z rokami in ne z vilicami. Pripravi toplo vodo z rezino limone. Stisneš limonin sok v vodo in si v tej vodi umiješ roke po potrebi.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑