Flamkuchen ali hrustljava Alzaška pica

Moja prijateljica Laura ima vedno poseben kuharski izziv zame. Kadar ni obiščem me vpraša ali si to ali ono že delala. Jaz pa ponavadi odkimam. Ne, nisem.

Njen soprog je štiri leta preživel v Nemčiji zaradi dela. Od tod njeno odkrivanje nemških jedi. Postregla nam je že s slivovimi kvašenimi cmoki, ki mene spominjajo na smučarijo v Avstriji, na zadnje pa s to hrustljavo pico imenovano flamkuchen.

To je prigrizek, ki se ga dobi kjerkoli na ulici v Nemčiji, ima neskončno možnosti nadevov, najbolj pa je poznana z mešanico maskarponeja in kisle smetane, slanine in čebule.

Laura nam je pripravila res okusen flamkuchen, ampak ni bila zadovoljna s testom. Rekla je, da ni dovolj hrustljav. Spraševala me je, zakaj ji testo ne uspe.

Pojma nimam, ker še nikoli nisem niti jedla niti pripravljala to jed. Potem sem ji svetovala, naj doda malo olja. Na koncu ji je testo plavalo v olju in spet ni bilo to.

Zdaj sem se pa razjezila.😠 Kaj je to tako težkega, da ne bi uspelo! Vzela sem v roke internet, pregledala nekaj receptov in video in pripravila svojo varianto.

Flamkuchen ima osnovno kvašeno testo kot za pico.

Najbolj značilen nadev je maskarpone, kisla smetana, čebula in slanina. Čebulo in slanino karameliziraš.

Pomembno je, da testo na zelo tanko razvaljaš, na 2 mm debeline.

Peci na najvišji temperaturi v pečici 5 -7 minut. Rob jedi mora biti zlato zapečen.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica

Zdaj sem poklicala strokovno komisijo, da je ocenila izdelek. Laura, njen soprog in moj soprog Laslo so degustirali flamkuchen. Baje je to to! 🙌

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 1/3 suhega kvasa
  • 280 ml vode
  • sol
  • 2 žlici olivnega olja

Priprava:

  1. Pripravi kvašeno testo.
  2. Razdeli na 8 delov. Oblikuj kroglice in jih razvaljaj na tanko, 2 mm debeline.
  3. Obloži z nadevom smetani, čebula in slanina.
  4. Peci v ogreti pečici na 250 stopinj ali več 5 minut. Jed je gotova, ko vidiš, da je testo po robu rjavo zapečeno.
  5. Razreži na trikotnike.

Karameliziranje čebule

V ponev daj nekaj kapljic olja in na kratko popeci čebulo, dodaj še 2 žlici vode, in pokuhaj, da voda izpari. Čebula postane mehka in rahlo rjava.

Slanina

V kozico vlij toliko vode, da pokrije dno. Vklopi štedilnik. Takoj dodaj slanino narezano na kocke in kuhaj le toliko časa, da voda izpari.

Nadev lahko prilagajaš okusu. Namesto maskarponeja sem dodala skuto ali kajmak ali pa jogurt s kislo smetano.

Nadevaš lahko tudi z mlado čebulo in je ni treba karamelizirati. Namesto slanine gre pršut in češnjev paradižnik.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑