Stročji fižol v juhi z gresovimi cmoki

Poleti vrt rodi pisano izbiro bero zelenjave. In tako se mi zgodi, da jemo solato, kumare, stročji fižol, bučke celo poletje potem pa do naslednjega leta nič. Da bi moji jedli toliko časa različne jedi iz enakih sestavin, si predstavljaj, da moram biti hudo izvirna.

Juhe nam gredo dobro od ust, tako da ji dileme, v juho enkrat zamešam kašo, drugič rezance ali pa domače gresove knedlčke.

Glavne jedi pa si večji izziv. Nekdo ne je bučk, eden ne prenese graha, tretjega pa nosi luna in že cel teden tečnari glede hrane. Ali pa imam menstruacijo in res ne prenesem ugovorov glede sestavin.

Malo za šalo malo za res, tako nekako je pri nas.

Poleti so k nam prišli sorodniki iz Štajerske. Bojana ve, da sem strastna kuharica, zato mi je prinesla obilo dobrot iz njenega vrta. To kar mi je vzbudilo pozornost, je bil črno vijoličen fižol. Ko sem ga termično obdelala, je bil temno zelen. Čista čarovnija narave!

Pripravila sem ga v juhi in rižoti.

Sestavine za nas 5:

  • 3 pesti polne strocjega fižola
  • 3 korenčki
  • 1 majhna bučka
  • 1 manjša čebula
  • olivno olje
  • sol
  • kocka domače vegete

Za gresove knedle:

  • 30 g gresa
  • 5 g maščobe (olje ali maslo)
  • 1 jajce
  • sol

Priprava:

  1. Jaz najprej pripravim knedlčke. Vse sestavine zamešam in jih odložim v hladilnik, da se gres napije tekočine in masa zgosti.
  2. Sesekljam čebulo in jo popražim. Očistim in narezem vso zelenjavo. Dodam k čebuli in zalijem z 1 litrom vode.
  3. Dodam vegeto, sol po potrebi in kuham 20 minut na zmernem ognju 4/9.
  4. Ko je zelenjava kuhana, vzamem iz hladilnika maso za knedelčke.
  5. Z manjšo žličko zajemam maso in jo z drugo spustim v juho. Kuham 5-10 minut.
  6. Juho ugasnem in pokrijem s pokrovko za 15 minut.

Juha lahko počaka na mizi preden se postreže. Saj poleti paše hladnejša jed.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑