Dolgozrnat riž s stročjim fižolom

V naši družinski hišici ob morju imamo ves mogoč luksuz.

Moj oče je nemirna duša, ki gradi nekoč posel, danes pa nepremičnine, kot pravi, za nas tri otroke in svoje vnuke.

Tako si je zamislil čudovito hišico, mami pa kuhinjo, v kateri ne manjka ne posod niti sestavin. Tako mi je pod roke prišel ta dolgozrnati rjavi nabrušen riž, ki sem ga pripravila v rižoti.

Že tako je riž bogat z minerali in ima nizko vrednost maščob in po vrhu mnogo bolj nasiten kot beli riž. Edino kar je, potrebuje okoli 45 minut, da se skuha.

Na morju smo preživljali poletne počitnice in obiskali so nas sorodniki iz Štajerske. Prinesli so nam polno bero dobrot iz svojega vrta. Med vso zelenjavo je bil poseben črno vijoličen fižol. Beseda poseben je čist premalo, saj med kuhanjem spremeni barvo v temno zeleno! Čarovnija!

In tako čarobna je bila naša četrtkova rižota, ki sem jo zabelila s pečenim jajcem, ki se je skuhal kar nad soparo.

Mnenja o kakovosti jajc so različna, jaz verjamem tisti, ki pravi, da je bogato z vitamini in minerali. Skrbi za zdravje živčnih celic, preprečujejo osteoartrozo, demenco, slab vid,.. in še marsikaj. Res vsebuje slab holesterol (HDL), 20%, ampak ga dober dobro prekaša 80% (LDL). Priporočam jesti čvrsti beljak in čim bolj tekoč rumenjak. Jajca zelo nasitijo in manj bo želje po vmesnih prigrizkih.

Bi se zdaj odločila za kurja jajca v prehrani?

Sestavine za 5 oseb:

  • 500 g dolgozrnatega riža
  • 3 pesti stročjega fižola
  • 3 korenčki
  • 1 čebula
  • olivno olje
  • sol
  • domača vegeta
  • 5 jajc

Priprava:

  1. Sesekljaš čebulo in jo popražiš na olivnem olju.
  2. Narežeš stročji fižol, korenje na kolobarje in prideni k čebuli. Zaliješ z vodo in streseš riž v ponev. Vode naj bo za 1,5 merice riža.
  3. Pokrij in kuhaj vsaj 45 minut, da se riž skuha. Priporočam srednjo temperaturo 5/9.
  4. Na koncu ubij 5 jajc in posodo pokrij s pokrovko za 4 minute. Toliko, da se beljaki skuhajo. Rumenjak bi moral ostati tekoč.

Pri kuhanju jajc pazi, da je še dovolj vode, da se ne bi riž prijel dna in se zažgal.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑