Mami ima menstruacijo

Po rojstvu tretjega otroka sem prvič v življenju imela redno menstruacijo, to pomeni vsakega 25. v mesecu.

Naša družina je odprta do spolnosti. To pomeni, da se z otroci pogovarjamo o penisu, prsih in nožnici. Tako kot je koleno koleno in prst prst, tako je penis penis in ne lulček ali nožnica nožnica in ne česplja.

Od vedno imam v dnevih menstruacije vložke na okenski polici v kopalnici. In včasih se zgodi, da ravno ko menjam ves krvav vložek, prileti v kopalnico kak otrok. Ko vidi kri, je tisoč vprašanj. Mami ali je vse v redu s tabo? Mami ali boš umrla, ker imaš kri?

Nekoč se mi je zgodilo, da sem ponoči šla na stranišče lulat. Vedno se bojim, da bom zbudila koga, zato nisem spustila vode, da bi splaknila školjko. Zjutraj pa je sin šel prvi na wc in čisto v paniki zakričal: “Ati, kri!”

Take in podobne situacije se zgodijo, ko otroka od malih let naprej učiš razlike med spoloma in sprejemanje naravnih procesov pri ljudeh.

Zadnja zgodba je bila, ko sem na morju dobila menstruacijo na plaži. Otroci so pričakovali, da se bom kopala pa sem jim povedala, da danes ne gre, ker imam menstruacijo. V redu, sprejeli so.

Prišel je soprog malo kasneje za nami, in otroci so zavpili:”Ati, mami ima menstruacijo!”

Ljudje na plaži so slišali. In vsi od prvega do zadnjega vedeli, da je moj teden v mesecu.

Najprej mi je bilo nerodno, potem sem sprejela dejstvo, da če smo odprti, je to v redu. Otrokom pa razložila, da so to osebne stvari, jih ne želim deliti z neznanci, ampak s tistimi, ki so moji bližnji in jim zaupam. Vesela sem, da to sprejemajo tako naravno, o intimi pa bomo spregovorili ob novi priložnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑