Bosanska Špinačna pita

Obisk Bosne in Hercegovine sva z Laslom izvedla leta 2010. Takrat sva bila na poti 42 dni in vožnja skozi BIH je bila zame prva izkušnja z deželo.

Čeprav v Sloveniji težko spregledaš Bosanca, ker jih tu živi veliko, in jih poznamo po bureku in bosanski kavi, pa je stik z deželo drugačna izkušnja.

Midva sva potovala čez Neum, po dolini Neretve mimo Medzugorja, Sarajevo, Mostar in prečkala mejo s Srbijo pri Trbusnici. Živo v spominu mi je ostalo, da je bilo veliko gozdov, cesta ovinkasta kot iz Kranja do Jezerskega, ampak slabša, in na vsakem postajališču ob cesti napis Pazi bombe.💣Če me je tiščalo lulat, mi je Laslo ustavil, ampak stopila sem le iz avta in počepnila, prav zaradi možnosti, da pohodim kako bombo.

Mostar je bil čaroben, pogled iz mostu in sprehod po ulicah, ki so bile urejene za turizem, nimam besed. Ampak pogled na prestreljene in še danes prazne stavbe le streljaj stran od turističnega dela, pa vzbuja v človeku strah, le kaj se je tu dogajalo. Spreleti te srh. Ko se pelješ skozi te ulice, utihneš od groze.

V Sarajevu pa mi je ostala v spominu Baščaršija. Trg, okoli katerega se zapelješ in je krožna ulica v in iz mesta. Nisva ušla čevapom, ki so bili Banjalučki, ker se je prav v tistem trenutku iskanja restavracije ulil dež in ljudje so napolnili vse prostore, kjer se je lahko jedlo. Nama je tako ostala restavracija Banjalučkih čevapov. Najedla sva se čez zmožnosti želodca in čebula še nama je še cel dan pahala in smradila, kjerkoli sva že bila. Všeč mi je bila trgovina z zelišči in rahat lokumom prav tako na glavnem trgu.

O bureku sem že pisala tu pa ti zaupam res odličen recept za bosansko pito zeljanico. Bosanci uporabijo ali zelje ali špinačo ali blitvo.

Sestavine:

  • 500 g vlečenega testa
  • 500 g skute
  • 900 g blitve
  • 3 jajca
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl olja
  • 2 dl gresa
  • sol

Priprava:

Po končani peki pripravi 1 dl vode in jo prelij čez vse zavitke. Pusti v vroči in ugasnjeni pečici 10 minut. Preliv skorjo omehča in sploh pita je bolj sočna.

Kuharska mojstrica Ula Hribar Babinski

  1. Skuhaj blitvo in jo odcedi. Zreži na majhne kocke.
  2. K blitvo dodaj skuto.
  3. Pripravi mešanico: jogurta, jajc, olja, gresa in soli.
  4. Vzemi po dva lista testa.
  5. Premaži prvega z jogurtovo zmesjo. Pokrij z drugim testom in ga prav tako namaži. Na 1/3 testa razporedi blitvin nadev in zavij v zvitek.
  6. Zvitke premaži z oljem in peci na 200 stopinj 25 minut.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑