Tufahije, kuhana jabolka polnjena z orehi

Ljuba moja kuharica!

Rada bi s teboj delila en nov sveži jesenski recept. Res, da so otroci popolnoma navdušeni nad jabolčnim štrudlom in ga pojejo kolikor ga spečem, sem se odpravila na virtualno potovanje po svetu raziskat, kaj še lahko pripravim iz jabolk.

Nisem šla daleč, saj sem našla krasen recept za kuhana jabolka polnjena z orehovim nadevom, dokaj blizu. In to v Bosni in Hercegovini. 🇧🇦

Potem sem se spomnila, da smo na zadnjem obisku pri prijateljih v Beogradu jedli prav to sladico. Prijatelj nam jo je priporočal, da jo je jedel marsikje ampak v tisti restavraciji pa je res top. In je bila. Tako sem imela že izdelano vizijo, kako naj bi tufahije izgledala.

To kar me je prepričalo, da jo pripravim in predstavim mojim tečajnicam v Naklu, so sestavine. 🍎🍏🍎🍏🍎

Jesen je letos res bogato obložila jablane in štrudla imamo čez glavo. Potrebujemo še mlete orehe in skadkor. Prav zares, to je čisto vse!

Namig:

Pazi, da jabolk ne razkuhaš. Voda ne sme vreti. Med kuhanjem jih večkrat obrni in s prsti preveri, kako mehka so že.

Čeprav boš imela enako sorto jabolk, poskusi, da so jabolka enakih velikosti. Nekatera se bodo skuhala hitreje kot druga.

Prave tufahije pa pripravijo iz jabolk sorte Zlati delišes.

Previden čas kuhanja je 10 minut.

Ula Hribar Babinski, Kuharska mojstrica

Sestavine za 10 gostov:

  • 10 jabolk sorte Zlati delišes (ali pa domačih jabolk bolj trde sorte)
  • 1 liter vode
  • 500 g sladkorja
  • 150 g mletih orehov
  • Sladka smetana za stepanje

Priprava:

  • Poišči posodo, kjer boš lahko skuhala vseh 10 jabolk. Lahko pa skuhaš v več delih.
  • Nalij vode za 2 prsta v posodo in stresi ves sladkor in vanilij sladkor. Razmerje voda: sladkor je 2:1 (1 liter vode: 500 g sladkorja in vanilij sladkor).
  • Kuhaj sirup na 7/9. Voda lahko rahlo zavre.
  • Med tem olupi vsa jabolka in jim izreži sredico (muhe, pečke in sredica ven). Jaz imam poseben nožek za to.
  • Zdaj jabolka zloži v posodo, kjer kuhaš sirup in jih kuhaj 10 minut. Pazi, da se ne razkuhajo.
  • Kuhana jabolka vzemi iz posode in jih zloži na servirni pladenj ali krožnik. Naj se ohladijo.
  • Pripravi orehov nadev. Mlete orehe prelij s sirupom, kjer si kuhala jabolka. Po želji lahko dodaš žličko cimeta. Nadev ne sme biti tekoč. Naj bo srednje gost. Gospe so rekle kot za potico. 🐱
  • Nadevaj vsako jabolko posebej. Nadev dobro potlačiti, da bodo jabolka nadevana do dna. Če imaš več nadeva, ga lahko pustiš s kupčkom. Nič ne meči stran.
  • Ostal bo še sirup, ki ga dolij jabolkam, da imajo še omako.
  • Sladica naj odstoji v hladilniku vsaj 4 ure, da se povežejo orehi, jabolčni sok in sirup. Okrasi jih še s stepeno sladki smetano.

Sladico postrezi na krožniku in dodaj še sirupove omake.

Gostje so povedale, da je sladica nasitna. Eno jabolko zadostuje za enega. 😜

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑