Španska krompirjeva tortilija

Če pomislim, kako je to enostavna jed za pripravo, vsebuje pa zelo zdrava živila (beri superživila), kot sta krompir in jajce, mi je kar žal, da se imenuje Španska krompirjeva tortilija.

Prijateljica, ki je poročena s Špancem, mi je zaupala, da je Tortillia de patatas tradicionalna jed, ki jo pripravljajo za večerjo kot predjed in je prava klasika. Se vidi, kako so tradicionalne jedi lahko preproste, saj nekoč ljudje niso živeli v takem obilju hrane in tudi drugih dobrin. Zaključila je, da jo spominja na naš pražen krompir, ki mu dodaš jajca.

Prebrala sem tudi, da to špansko jed jedo za predjed ali hladno nesejo na plažo. Mene so učili, da se krompirja ne pogreva, zato imam najrajši kar še toplo in jo pripravim za kosilo. Poleg pripravim še solato. Za predjed pa kako zelenjavno juho. 🍲

Edino, kar predstavlja res izziv, je obračanje tortilije. Nasvet je tu.

Ko krompir zaliješ z razžvrkljanim jajcem, počakaj približno 3-5 minut, da se jajce zapeče. Z lopatko rahlo dvigni torilijo, da preveriš, če je spodnji del pečen.

Potem vzemi velik krožnik, z njim pokrij tvojo ponev in jo kolikor je možno hitro obrni okoli. Tortilija je zdaj v krožniku. Zgornji, pečen del vidiš, spodaj pa je še surov del. Tega zdaj lepo spusti kot po toboganu iz krožnika v ponev. Peci še 3 minute, da se zapeče še ta del.

Ula Hribat Babinski, kuharska mojstrica

Sestavine:

  • 4 večji krompirji
  • 1 cela čebula
  • 1 strok česna
  • 7 jajc
  • Začimbe: sol, muškatni orešček

Priprava:

  1. Olupi krompir, ga nareži na kose kot za pire in skuhaj. Kuhaj približno 20 minut.
  2. Skuhan krompir odcedi in vodo uporabi za zalit kakšno zelenjavno juho, saj vsebuje škrob, ki je naravni zgoščevalec.
  3. Nasesekljaj čebulo in česen.
  4. Olivno olje nalij v ponev in na njem najprej prepražiš čebulo, toliko da se zmehča in na to dodaj česen.
  5. Ko zadiši, čez stresi krompir v ponev.
  6. Razžvrkljaj jajca in jih prelij čez krompir. Dodaj začimbe. Z lopatko razporedi jajca čez ves krompir enakomerno. Peci 3-5 minut na eni strani.
  7. Zdaj tortilijo obrni, kot sem predlagala v namigu zgoraj. In peci zopet 3-5 minut.
  8. Večkrat z lopatko preveri, da se tortilija ne bi zažgala.

Po tem receptu je tortilija enostavna. Vendar za moj okus malo suha. Obvezno se poleg prileže sočna solata (kumare, paradižnik v balzamičnem kisu).

Priporočam ti, da jed obogatiš z 2 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje in slanino.

Brezmesna varianta pa je s špinačo ali blitvo ali gobicami.

Naj ti dobro uspe!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑